Wedstrijden

De KNWU-topcompetitie voor vrouwen kent in 2016 vier wedstrijden. In vergelijking met de vorige uitgave verdween de Ronde van Gelderland.

 

Centric Topcompetitie 2016:
12/03 Drentse Acht van Westerveld (1.2)
22/04 EPZ Omloop van Borsele (1.1)
13/05 Rabobank 7 Dorpenomloop Aalburg (1.2)
20/05 Salverda Omloop van de IJsseldelta (1.2)

 

Acht van Westerveld (12-03)

Organisatoren Femmy en Huub van Issum staan al enkele jaren garant voor het verrijden van de Boels Wereldbeker Ronde van Drenthe maar wisten ook lang nog twee mannen- en twee vrouwenwedstrijden op de internationale kalender te houden. Daarvan verdwenen dit jaar Dwars door Drenthe voor mannen en de Eurocup. Gebleven is de Acht van Westerveld, de openingswedstrijd van de reeks. De Drentse Acht voert in 2015 door alle dorpen van de gemeente Westerveld. Vorig jaar won de jonge Canadese Leah Kirchmann deze wedstrijd en was de terugkeer van Marianne Vos landelijk nieuws.

Meer informatie:

Website

EPZ Omloop van Borsele (22 april)

Sinds dit jaar richt het Wielercomité ‘s-Heerenhoek de EPZ Omloop van Borsele zich helemaal op de vrouwen met als hoogtepunt een internationale wielerwedstrijd voor de junior-vrouwen en de vrouwen. Deelnemers uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Ierland, voormalig Oostblok (Polen, Letten, Litouwers, etc.), Duitsland en België, zijn eerder regel dan uitzondering. Tegenwoordig doen er zelfs damesteams uit Canada en de Verenigde Staten mee.  De eerste Omloop van Borsele werd verreden op zaterdag 28 april 1984. De koers werd toen alleen nog maar georganiseerd voor heren nieuwelingen. Pas bij de negende Omloop van Borsele waren de heren junioren ook van de partij. Al snel kwamen de renners uit het hele land om de Omloop van Borsele te rijden. Dit was niet eenvoudig, want op de dijkjes in het Zeeuwse platteland staat vaak zeer veel wind. In 2002 is de Omloop van Borsele uitgebreid met dames nieuwelingen, junioren en dames elite. Hierdoor is de Omloop van Borsele uitgegroeid tot een groots wielerweekend. In 2003 is de vrouwen editie van de omloop toegetreden tot de topcompetitie, vanaf 2006 zijn deze wedstrijden op de internationale kalender geplaatst, dit jaar opnieuw als 1.1-wedstrijd.

Meer informatie:

Website 

Marianne Vos Classic (13 mei)

De afgelopen 9 jaar is in de gemeente Aalburg een topwielerevenement neergezet, vanaf 2015 onder de naam Marianne Vos Wielerfestival Aalburg . Een wielerevenement met handbikers, Nieuwelingen meisjes en de Rabobank Dikke Banden Race, met de internationale UCI 1.2. wedstrijd voor vrouwen als absolute blikvanger.

Het wielerevenement is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde op de internationale wielerkalender.  Marianne Vos heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van dit sportevenement. Dat is ook de reden geweest dat Marianne Vos in overleg met de organisatie de wens heeft uitgesproken naar de toekomst toe het wielerevenement verder uit te bouwen, waarbij de vrouwenwielersport en de breedtesport centraal zullen staan.

De organisatie van dit evenement is in handen van de stichting wielerevenementen Aalburg.

Naamgeefster Marianne Vos won zes van de negen edities van haar eigen wedstrijd, alleen Loes Markerink,  Annemiek van Vleuten en Chloe Hosking wisten zich ook op de erelijst te fietsen.  Nieuw is een wedstrijd voor nieuwelingen-meisjes.

Meer informatie:

Website 

Omloop van de IJsseldelta (20 mei)

Deze wedstrijd begon ooit als de Omloop van Stadshagen, genoemd naar de gelijknamige Zwolse wijk. De wedstrijd verzette de bakens onder de nieuwe naam Omloop van de IJsseldelta. Een groter gebied werd aangedaan, met smalle wegen en dijken als scherprechters. De nieuwe organisator Jan van Ommen adopteerde enkele jaren geleden de finale van zijn andere wedstrijd, de Ster van Zwolle, voor een nog selectievere eindfase van deze wedstrijd. Ook werd er gestart in de Zwolse binnenstad. In 2015 maakte de eendagswedstrijd  haar opwachting op de internationale kalender. Om een goed deelnemersveld te garanderen, verhuisde de organisatie eerst naar april en nu weer naar mei. 

Website 

 

Centric Topcompetitie 2016:
12/03 Drentse Acht van Westerveld (1.2)
22/04 EPZ Omloop van Borsele (1.1)
13/05 Rabobank 7 Dorpenomloop Aalburg (1.2)
20/05 Salverda Omloop van de IJsseldelta (1.2)

Historie Ronde van Gelderland:
Ronde van Gelderland:

2016: Kasia Pawlowska (Pol)
2015: Kirsten Wild (Ned)

2014 Kirsten Wild (Ned)

2013 Kirsten Wild (Ned)

2012 Suzanne de Goede (Ned)

2011 Ina-Yoko Teutenberg (Dui)

2010 Kirsten Wild (Ned)

2009 Ina-Yoko Teutenberg (Dui)

2008 Anne Samplonius (Can)

2007 Marianne Vos (Ned)

2006 Bertine Spijkerman (Ned)

2005 Suzanne de Goede (Ned)

2004 Leontien van Moorsel (Ned)

2003 Yvonne Brunen (Ned