Armitstead wint eerste wereldbeker in Drenthe

Armitstead wint eerste wereldbeker in Drenthe

Lizzie Armitstead heeft de Ronde van Drenthe op haar naam gebracht. De Brits kampioene uit de ploeg van Boels-Dolmans versloeg in een sprint met twee de Nederlandse Anna van der Breggen in de straten van Hoogeveen


In de opener van de wereldbeker voor vrouwen werd de Amerikaanse Shelley Olds derde. Van der Breggen was in de slotfase weg gereden in het gezelschap van haar ploeggenote Iris Slappendel, maar op de VAM-berg, op zestien kilometer van de streep, bleef ze alleen over. Even later wist Armitstead alleen de kloof te dichten om vervolgens in de sprint de winst naar zich toe te trekken. Armitstead was dolblij met de zege, nadat ze dit seizoen al derde was in de Omloop Het Nieuwsblad had ze nu haar grote overwinning beet. "Ik heb deze winst echt te danken aan mijn ploeggenoten, vooral Ellen van Dijk heeft enorm gewerkt om het gat naar de twee koplopers te dichten. Daardoor kon ik het restant van de kloof alleen dichten en wist ik dat ik de snelste zou zijn in de sprint. Dit is mijn belangrijkste resultaat sinds mijn zilveren medaille die ik veroverde in de olympische wegwedstrijd in Londen."

Van der Breggen baalt

Armitstead volgde op de erelijst Marianne Vos op, die dit seizoen pas eind april op de weg begint. Vos was overigens als gast wel aanwezig. Haar ploeggenote Van der Breggen baalde na afloop dat zij het niet had kunnen afronden voor de ploeg. "Ik was er zo dichtbij, maar wist dat het lastig zou worden om Armitstead voor te blijven in de sprint. Daarom ben ik ook blijven geven toen ik alleen was, ik probeeerde zo lang mogelijk uit haar greep te blijven, het liefst tot de streep. Maar toen was ze er bij. Ik waagde nog een ultieme poging, maar dat volstond niet. We hebben er alles aan gedaan om de wedstrijd naar ons toe te trekken, we stuitten alleen op een sterkere tegenstandster vandaag."

Pieters werkt

In de groep van acht achter de twee koploopsters wisten Armitstead (door Ellen van Dijk) en Van der Breggen (door Van Vleuten en Slappendel) zich in de rug gedekt. Amy Pieters moest namens Giant-Shimano het leeuwendeel van het werk op zich nemen in dienst van haar snelle ploeggenote Kirsten Wild. Die kreeg van Chantal Blaak (Specialized-Lululemon), Shelly Olds (Ale Cipollini) en Emma Johansson (Orica-AIS) nauwelijks hulp. Pieters: "We hadden op dat moment niet echt een andere keuze, ik hoopte dat ze voorin zouden breken en dat Kirsten dan voor de winst ging sprinten. De rest wilde Kirsetn duidelijk niet in een zetel naar de streep helpen, hoewel daar ook snelle vrouwen bij zaten." In de sprint om de derde plaats greep Olds de laatste podiumplaats. De jury ontving nog wel een protest van Rabobank-Liv omdat Olds de deur dicht deed voor Van Vleuten in de sprint. Maar die klacht werd niet gegrond verklaard.

Leiderstruien

Lizzie Armitstead is uiteraard de eerste leidster in de wereldbeker. De nieuwe andere klassementen worden aangevoerd door Amy Pieters (bergklassement), Thalita de Jong (jongerenklassement) en Iris Slappendel (tussensprintklassement). De laatste ontwierp zelf de nieuwe leiderstruien van de UCI Coupe du Monde.

UCI samenvatting