Armitstead pakt de dubbel in Plouay

Armitstead pakt de dubbel in Plouay

Lizzie Armitstead heeft de slotwedstrijd van de wereldbeker voor vrouwen gewonnen. Door haar zege in de GP Plouay heroverde de Britse van Boels-Dolmans ook de wereldbekertrui, die ze voor het tweede jaar op rij weet te winnen.


Anna van der Breggen had ook goede papieren voor de eindzege in de wereldbeker, bij afwezigheid van leidster Jolien D'Hoore. Aan de zesde plaats in Plouay had ze echter niet genoeg, waardoor ze tweede blijft in de stand van de Coupe du Monde.

 


Mooie strijd

Voor het eerst in jaren was de slotwedstrijd nog bijzonder spannend: de strijd om de wereldbeker lag nog volledig open. In het laatste koersuur viel het geen moment stil. Uiteindelijk bleven vijf rensters vooraan over: Emma Johansson, Lizzie Armitstead,  Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman en Elisa Longo Borghini. Armitstead koos zelf de aanval in de slotkilometers, maar werd door Van der Breggen terug gehaald. De renster van Rabo-Liv reageerde ook op een ultieme uitval van Elisa Longo Borghini, maar zag iedereen terug komen en Armitstead overtuigend de sprint winnen. "Ik ben hier heel blij mee" zei de Britse na afloop. "De ploeg was heel sterk en Evelyn Stevens brak de koers al op vijftig kilometer van het einde open. Ik zat altijd goed van voren tijdens de wedstrijd, maar het team heeft berenwerk verricht." 

Rabo-Liv wint ploegenklassement

Sierk-Jan de Haan van Rabo-Liv moest zich tevreden stellen met de winst in het ploegenklassement. "De meiden hebben geweldig gevochten en Anna was heel sterk, maar je weet dat het moeilijk wordt tegen een snelle renster als Armitstead die op een parcours als hier heel goed uit de voeten kan. Het was ook bijna niet te controleren. De klimmetjes waren te kort en het parcours te smal. Maar het was hoe dan ook een adembenemende wedstrijd en ik ben heel trots op het team. Misschien misten we in de finale wat tactisch vernuft, maar we hebben de koers gemaakt en het ploegenklassement dik gewonnen.”

foto (c) Sportfoto - Fabiano Ghilardi