Wat we kunnen concluderen na het Belgisch openingsweekend

Wat we kunnen concluderen na het Belgisch openingsweekend

Dit jaar vonden er niet één, maar twee wedstrijden plaats in het Belgisch openingsweekend, waar traditioneel het Europese wielerseizoen mee wordt geopend. De Omloop het Nieuwsblad wordt vrijwel altijd op de laatste zaterdag van februari georganiseerd, met de Omloop van het Hageland een week later. Dit jaar reed het vrouwelijk profpeloton beide wedstrijden in één weekend.

Tekst:  Jeanine Laudy, Foto: Sportfoto/Dick Soepenberg

Daarmee kun je zeggen dat het Europese wielerseizoen with a bang is geopend. Maar liefst 198 rensters stonden in beide wedstrijden aan de start, waarvan 22 profploegen, aangevuld met nationale teams en clubploegen. Twee wedstrijden met een ander verloop en verschillende finales. Na de wedstrijden kunnen we enkele mooie conclusies trekken over het vrouwenwielrennen en het komende seizoen.

 


De top van het vrouwenwielrennen wordt steeds breder
Bij het Nieuwsblad waren het nog wel de dames waar we op hadden gerekend, die in de kopgroep van 25 terechtkwamen en er uiteindelijk met de podiumplekken vandoor gingen (dat dat met zo’n dominantie van Lizzie Armitstead zou zijn, dát was uiteraard niet te voorzien, maar ze was uiteraard een van de grote favorieten). Een dag later waren het echter verrassendere namen op het podium. Winnares Marta Bastianelli is geen kleine naam, maar het is inmiddels wel alweer bijna tien jaar geleden dat ze Wereldkampioene was. De Canadese Leah Kirchmann, die achter Bastianelli tweede werd, komt over van een Amerikaanse ploeg en heeft blijkbaar geen enkele moeite gehad om zich aan te passen aan het Belgische koersklimaat. Lotta Lepistö tot slot is ook een groot talent, maar haar podiumplekken en overwinningen zijn nog spaarzaam. Dat deze drie vrouwen het podium bezetten in het Hageland had men van tevoren waarschijnlijk niet kunnen voorspellen. Bij de twee wedstrijden van afgelopen weekend mochten vijf verschillende ploegen plaatsnemen op het podium, waar Rabo/Liv niet tussen zat, en dat laat zien dat de top van het vrouwenwielrennen breder wordt. Dit maakt de sport alleen maar spannender en dus interessanter voor organisatoren, sponsoren en de media.

Het vrouwenwielrennen is werkelijk mondiaal geworden
Zes nationaliteiten in de top 10 van de Omloop het Nieuwsblad en zeven in die van de Omloop van het Hageland: niet alleen qua ploegen was de buit afgelopen weekend dus vrij eerlijk verdeeld, ook over de landen. Een Britse, Nederlandse en Australische mochten in Gent op het podium plaatsnemen en in Tielt-Winge waren het een dame uit Italië, een uit Canada en de Fins nationaal kampioene. Niet meer alleen de traditionele wielerlanden gaan er met de prijzen vandoor. De tijd van een dominantie à la Leontien van Moorsel of Marianne Vos waren al voorbij en alhoewel er in Marianne’s afwezigheid andere grootse rensters zijn opgestaan uit Nederland, zijn rensters van Amerikaanse en Australische komaf inmiddels ook een vaste waarde bij de Europese koersen en zetten niet zelden een topnotering neer. Het is voor die rensters een extra dimensie dat ze voor hun professionele carrière niet alleen heel hard moeten werken, zoals alle profrensters, maar ook nog ver verwijderd van hun thuisland zijn, met uren tijdsverschil tussen hen en hun familie. Prof worden is in dat geval niet alleen een kwestie van hard trappen en kunnen pelotonrijden, maar ook nog de financiële middelen hebben of de mogelijkheid om de topkoersen (die toch voornamelijk in Europa worden verreden) te kunnen rijden. Gelukkig zien we steeds meer Amerikaanse en Australische vlaggetjes in de uitslagenlijsten staan en in het Nieuwsblad stond er dus zelfs eentje achter de derde plek. Nu Azië en Afrika nog.

Het Belgische wielerpubliek vond het nog wat koud?
Er was een strak blauwe lucht en het zonnetje scheen prachtig, maar de snijdende wind maakte het wel een koud weekend. Wellicht was dat de reden dat de Belgische wielerfans het langs de kant van de weg nog een beetje lieten afweten afgelopen weekend. Niet alleen bij de vrouwenwedstrijd van de Omloop het Nieuwsblad, ook bij de mannen was het publiek langs de route beperkt. Een en ander kan er ook mee te maken hebben gehad dat er een Nieuwsblad-toertocht werd georganiseerd voorafgaand (en ten tijde, en na afloop) van de vrouwenwedstrijd. Veel wielerliefhebbers zaten dus misschien zelf op de fiets. Voordat de dames de Nokere berg beklommen was er een constante stroom aan toerders die, de ene langzamer dan de andere, de Nokere berg omhoog kwamen. Juist omdat het zo’n prachtig fietsweer was, zaten de mensen die anders de profrenners en -rensters zouden aanmoedigen misschien wel zelf op de fiets. Dat hopen we dan maar, want als zelfs het Belgische wielerpubliek al niet meer naar de koers trekt, dan is er een serieus probleem!

Er is goede opvolging voor Nederlandse profdames
Bij de podiumceremonie van de Omloop van het Hageland mocht Jip van den Bos de jongerentrui aantrekken na haar negende plek in de massasprint. Toen Jip twee jaar geleden als tweedejaars junior-dame het wiel van Vera Koedooder moeiteloos volgde, toen die in de laatste kilometers van de Noordwijk Classic uit het peloton ontsnapte (en haar nog bijna klopte op de meet), was het al duidelijk dat we hier met een talent te maken hebben en ze blijft het waarmaken. Ook Floortje Mackaij is zo’n jonge renster die al veel heeft gepresteerd en waar nog veel van verwacht wordt - niet voor niets heeft ze voor maar liefst vier jaar bijgetekend bij haar ploeg Liv-Plantur. Met twee top 20-noteringen in de Belgische Omlopen is ze haar seizoen goed begonnen. Dan zijn er nog Demi en Thalita de Jong, Chanella Stougje, Riejanne Markus, Jeanne Korevaar en ook een flink pak junior-vrouwen die al beloftevolle resultaten laten zien. De grote groep Nederlandse vrouwen die dus elk jaar moeten vechten om een WK-plekje, omdat er nou eenmaal zó veel goede WK-waardige rensters zijn in Nederland, zal niet hoeven te slinken zodra de ‘oudere generatie’ met pensioen gaat. Een luxepositie voor de Nederlandse bondscoach!

Het niveau tussen prof- en clubrensters is groot
Dit klinkt wellicht als een negatieve conclusie uit dit openingsweekend, maar dat is het verre van. Het is nogmaals de bevestiging dat het profpeloton professionaliseert en er ook bij de vrouwelijke profs een duidelijke scheidslijn is tussen dames die leven van en voor de sport en meiden die wielrennen als hobby uitoefenen (maar soms ook volledig voor de sport leven, dat wel). In het Nieuwsblad reden er zeven clubdames uit, in de Omloop van het Hageland was dat er slechts één - en dat was Karen Elzing, die in het verleden voor Dolmans-Boels en Team Futurumshop.nl heeft gereden. Toegegeven: ook een flink pak UCI-dames wist een of beide wedstrijden niet uit te rijden, maar het is duidelijk dat we hier met twee verschillende niveaus en pelotons te maken hebben. Dat is als je kijkt naar individuele wedstrijden nog niet zo’n probleem, maar de grote uitdaging is natuurlijk dat hier uiteindelijk wel ‘iets’ mee gedaan moet worden, zowel vanuit de UCI als de nationale sportbonden. Maar dat is wellicht voer voor een latere column. 

Tot slot: het is koers!
Wat we in elk geval kunnen concluderen na afgelopen weekend is dat het koersseizoen nu echt geopend is. Natuurlijk waren er al Qatar, de Tour de San Luis en nog eerder de vrouwenwedstrijden Down Under, maar die tellen toch niet helemaal ‘echt’. Met de Omloop het Nieuwsblad is het wielerseizoen daadwerkelijk geopend en daar zal elke wielerfan en renster heel blij mee zijn. Vandaag is er Le Samyn des Dames, de tweede wedstrijd in de Lotto Cycling Cup na de Omloop van het Hageland. Net wat minder grote profploegen aan de start, dus wellicht kunnen de clubdames die afgelopen weekend enigszins teleurgesteld naar huis terugkeerden vandaag hun moraal weer wat ophogen. Vervolgens is het nog drie nachtjes slapen totdat ’t nog echter gaat beginnen: de Women’s WorldTour gaat van start! De Strade Bianche vormt de eerste wedstrijd in dit klassement en we kijken allemaal reikhalzend hiernaar uit. Wie mag zaterdag de eerste witte leiderstrui aantrekken van dit fantastische initiatief in het vrouwenwielrennen? Het wordt heel spannend!