Stougje met goed gevoel uit Omloop Het Nieuwsblad

Stougje met goed gevoel uit Omloop Het Nieuwsblad

Chanella Stougje heeft haar eerste grote krachtproef in het vrouwenwielrennen met de 71e plaats in de Omloop Het Nieuwsblad enkele weken geleden in een veld van 190 rensters naar behoren doorstaan. ‘Het was een mooie zware wedstrijd, maar ik zou zonder lekke banden zeker hoger zijn geëindigd’, verklaarde Chanella Stougje.

Tekst: Dan Rolandus; Foto: © Sportfoto

"Ik was na 15 kilometer al betrokken bij een valpartij, moest van fiets wisselen, maar na 30 kilometer ben ik voor de klim naam Nokere weer terug in de groep gekomen. Ik zat in een groep van zestig rensters, die bij de klimmetjes telkens in stukken viel, maar ook weer bij elkaar kwam. Ik had voor mezelf als doel gesteld de Omloop uit te rijden. Korte klimmetjes liggen me goed, maar ik heb moeite met een lange klim. Dus wist ik dat ik bij de Côte de Trie vooraan moest beginnen. Ik reed als vierde naar boven en kwam goed door. Na 90 kilometer kwamen de kasseienstroken, zat ik in de eerste groep. Het was jammer dat ik op de kasseien twee lekke banden kreeg. De volgauto moest van ver komen, heb drie minuten moeten wachten, dus kon ik een klassering bij de eerste vijftig wel schudden. Zonder pech had er duidelijk meer in gezeten, maar al met al heb ik de Omloop goed verteerd. Het was mijn eerste Omloop Het Nieuwsblad, maar ik vond het een heel mooie koers, die ik in de toekomst graag weer wilt rijden’, aldus de analyse van Chanella Stougje.


 

Chanella Stougje is bij Parkhotel Valkenburg aan haar tweede seizoen begonnen. Het vrouwenteam bestaat uit tien rensters onder wie verder Vera Koedooder, Sophie de Boer, Jip van den Bos, nationaal strandkampioene Pauliena Rooijakkers, Janneke Ensing en Natalie van Gogh. ‘Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij de ploeg, heb er ook vriendinnen’, gaat de 19-jarige talentrijke Stougje verder. ‘Het is allemaal goed geregeld en we hebben goed materiaal. Natuurlijk heb ik ambities om door te groeien, maar ik wil me bij deze ploeg eerst doorontwikkelen alvorens een grote stap te kunnen maken. Nogmaals, Parkhotel is een goede keuze geweest, ik zit hier op mijn plaats.’

Warmere oorden
Chanella Stougje heeft zich goed voorbereid op het inmiddels in gang geschoten wielerjaar. Zo zat de voormalige renster van PRC Delta en RWC Ahoy in december twee weken in het Spaanse Calpe, in januari met de nationale selectie van bondscoach Johan Lammerts samen met Chantal Blaak, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Amy Pieters, Marjolein van ’t Geloof en Jip van den Bos veertien dagen in Maspalomas (Grand Canaria) en met de ploeg van Parkhotel Valkenburg twee weken in Lloret de Mar. ‘Ik heb heel goed kunnen trainen en terug in Nederland pakte ik tussentijds de rust en mijn studie bij de kapperschool van het Alberda College in Rotterdam op." 

Voldoening uit goede koers

Chanella Stougje kijkt gretig uit naar het nieuwe wielerjaar. "Natuurlijk wil ik graag een paar keer podium rijden, maar ik heb meer voldoening in een goede koers waar ik me kan laten zien, zoals in de Marianne Vos Classic", kijkt de Zuidlandse terug op die mooie race, die zij als 18-jarig meisje als jongste deelneemster met de grote vrouwen in het peloton mocht meerijden. "Ik zat in de kopgroep van twaalf rensters, deed mijn werk, maar verloor het contact net voor het ingaan van de laatste ronde. Ik wilde niet doorzakken naar het peloton, heb er alles aan gedaan om twaalfde te worden en dat is me gelukt. Kijk, het podium halen in een massasprint is mooi, maar ik haal de eerste voldoening uit een koers als ik me in een kopgroep in de kijker kan rijden. Wil ik me verder ontwikkelen zal ik me in de kijker moeten rijden. Lukt dat, dan mag ik spreken over een geslaagd seizoen."

Chanella Stougje zal de weg naar succes de komende maanden afleggen in de klassiekers Le Samyn, de WB-wedstrijd Ronde van Drenthe, Dwars door Vlaanderen, Pajot Hills Classic en twee eerdaagse wedstrijden in China. ‘Het NK op Flakkee lijkt me ook mooi. Daar wil ik heel goed zijn, me in de kijker rijden. Flakkee ligt me met die waaierkoersen wel, koersen op de kant. Ik wil me op Flakkee in beeld rijden en tot slot zo kort mogelijk rijden’, aldus besloot de ambitieuze Chanella Stougje.