Centric Topcompetitie: VAM-berg nieuw in Drentse 8

Centric Topcompetitie: VAM-berg nieuw in Drentse 8

Een dag na de Women's World Tour-wedstrijd Ronde van Drenthe staat de nationale en internationale vrouwentop op zondag 13 maart aan het vertrek in de Drentse 8 van Westerveld, de opener van de Centric Topcompetitie. Start en finish zijn gesitueerd in Dwingeloo, nieuw is de aanwezigheid van de VAM-berg in deze wedstrijd. Die krijgen de rensters op 58 en 65 kilometer voor de wielen. In totaal leggen de rensters 140 kilometer af.

 


Onderweg zijn ook keienstroken opgenomen in de route. Die liggen na 38 en 119 kilometer op de rensters te wachten, aan het Westeinde in Dwingeloo.  Deze stroken zijn overigens niet te vergelijken met die van de dag voordien in de Ronde van Drenthe. Na de laatste keienstrook wachten drie plaatselijke ronden van zes kilometer op de rensters, terwijl er ook na 40 kilometer door de finish wordt gereden. De start is op 13.30 uur voorzien op de Brink in Dwingeloo, terwijl op de Dwingelderdijk de neutralisatie wordt opgeheven. De organisatie verwacht de finish omstreeks 17.14 uur. Vorig jaar kwam deze wedstrijd in het nieuws omdat de Australische renster Loren Rowney ten val kwam. Op beelden leek een toeschouwer haar bewust aan het stuur te trekken, maar later meldde deze persoon zich omgedraaid te hebben waardoor zijn arm uitstak. Rowney brak haar sleutelbeen en de wedstrijd kreeg internationale aandacht. Dat Giorgia Bronzini de sprint van een kopgroep won, bleef wat onderbelicht. Annemiek van Vleuten was derde.

Een sterk deelnemersveld met de internationale ploegen Wiggle-High 5, Rabo-Liv, Boels-Dolmans, Canyon-Sram, Orica-AIS, Hitec, Cyclance, Team Tibco, Liv-Plantur, United Healthcare, Ale Cipollini, Poitou-Charentes Futuroscope, Be Pink, Astana, Lotto-Soudal, Parkhotel Valkenburg, BTC Ljubljana, Lensword-Zannata, Lares-Waowdeals, Inpa Bianchi en Topsport Vlaanderen wordt zondag aangevuld door de nationale ploeg van Litouwen, WV Breda-Manieu.nl, Regio Team Noord-Holland, Meteoor-Assen-Roden, De Kannibaal, De Jonge Renner, Jan van Arckel, TWC De Kempen, Swabo, Maaslandster-Zuid LImburg en het Adelaar Ladies Team. 

Foto: © Sportfoto Na Marianne Vos (2013) en Chantal Blaak (2014) was Giorgia Bronzini vorig jaar winnares van de Drentse 8 van Dwingeloo