Women's World Tour strijkt neer in Drenthe

Women's World Tour strijkt neer in Drenthe

Nadat op Toscaanse wegen vorige week in de Strade Bianche de allereerste wedstrijd uit de UCI Women's World Tour werd verreden, strijkt de top van het vrouwenpeloton zaterdag in Nederland neer voor de Ronde van Drenthe, de enige vaderlandse wedstrijd in deze nieuwe reeks.

De meeste rensters weten wat hen te wachten staat, want de eendagskoers van Femmy van Issum behoorde vanaf 2007 tot de wereldbeker en dus zijn heel wat mensen rond het vrouwenpeloton bekend met de Drentse keien (die je van Van Issum geen kasseien mag noemen) en de beklimming van de VAM-berg (over met gras bedekt Drents huisvuil loopt een keurige, korte en steile asfaltweg). 

 


In 2007 won Adrie Visser en ook in 2008 (Chantal Beltman), 2010 (Loes Gunnewijk, 2011, 2012 en 2013 (Marianne Vos) won een Nederlandse deze wedstrijd. Emma Johansson was in 2009 winnares en de afgelopen jaren wonnen Lizzie Armitstead (2014) en Jolien d'Hoore (2015).

Zaterdag valt om 11.30 uur het startschot bij De Tamboer in Hoogeveen, waarna de rensters tien minuten later op de Stuifzandseweg net buiten Hoogeveen echt worden weg geschoten. Van daaruit wordt direct koers gezet naar de Col du Vam (10 kilometer). Vervolgens worden de rensters over de slecht liggende keienstroken gestuurd. Na 26 kilometer gebeurt dat bij Nieuw-Balinge, na 56 kilometer bij Valthe, na 67 kilometer bij Odoorn, en na 77 kilometer bij Wezup. Na 102 en 109 kilometer wordt de VAM-berg twee keer achtereen aangedaan, waarna de rensters koers zetten na de finishlijn, die na 130 kilometer wordt gepasseerd (omstreeks 15 uur). Tenslotte is er een plaatselijke lus van acht kilometer rond Hoogeveen waarna omstreeks 15.12 uur de aankomst verwacht wordt. De rensters hebbben er dan 138 kilometer opzitten.

Lizzie Armitstead (Boels-Dolmans) start met de leiderstrui van de Women's World Tour om de schouders. De wereldkampioene van Richmond (2015) behoort ongetwijfeld weer tot de favorieten zaterdag, net als oud-winnaressen Emma Johansson en Jolien d'Hoore bij de steeds sterker wordende formatie van Wiggle-High 5. Bij Rabobank is Anna van der Breggen (tweede in 2014) een troef. De weersomstandigheden lijken wat te gunstig voor een loodzware wedstrijd, maar het is aan de teams om er koers van te maken en een massasprint te vermijden.