Kirchmann wint topcompetitie-opener in Drenthe

Kirchmann wint topcompetitie-opener in Drenthe

Leah Kirchmann heeft de Drentse 8 van Westerveld gewonnen. De renster van Liv-Plantur toonde zich in Dwingeloo de snelste van een kopgroep van dertien. Christine Majerus eindigde als tweede, Anouska Koster als derde.

Deze wedstrijd was de eerste van de Centric Topcompetitie van de KNWU. Marianne Vos eindigde als tiende bij haar rentree. Koster voelde zich vereerd toen Vos haar aanbood voor haar de sprint aan te trekken. "Ik vroeg haar even of ze dat wel zeker wist. Maar ze wilde bij haar rentree dat voor me doen. Dan moet je ook niet twijfelen en ervoor gaan. Marianne heeft vol aangezet en ik was blij dat ik haar kon terug betalen met een podiumplaats. Wat mij betreft was dat het hoogst haalbare. Het was een mooie dag al met al, ook om samen met Marianne in de kopgroep te zitten. We reden weg na de tweede beklimming van de VAM-berg en toen was het aan ons om het af te maken."


 
Eerste Europese zege
Leah Kirchmann boekte haar eerste Europese zege, nadat ze al sterk begonnen was aan haar seizoen. De Canadese van Liv-Plantur was al tweede in het Hageland en vierde in de Omloop Het Nieuwsblad. Een dag eerder was ze tiende in de Ronde van Drenthe. "Maar dit is ook een wedstrijd die telt voor mij. Zeker als je kijkt wie er hier rijden en met wie ik in de kopgroep terecht kwam. Ik zat bovendien alleen van mijn ploeg, dus ik wist dat het niet gemakkelijk zou worden. Toen het een sprint werd, wist ik wel dat er mogelijkheden waren en heb ik mezelf van voren geposteerd. Fantastisch dat ik het af kan maken."
 
Dertien koplopers
De eerste wedstrijd van de Topcompetitie werd gedomineerd door een kopgroep van dertien: Emma Johansson, Chloe Hosking (Wiggle-High 5), Marianne Vos, Anouska Koster (Rabo-Liv), Megan Guarnier, Christine Majerus, Kasia Pawlowska (Boels-Dolmans), Tiffany Cromwell, Alexis Ryan (Canyon-Sram), Gracie Elvin (Orica-AIS) Leah Kirchmann (Liv-Plantur), Coryn Rivera (United Healthcare) en Emilia Fahlin (Ale Cipollini)
Foto: © Sportfoto