Peetoom wil er weer staan in 2016

Peetoom wil er weer staan in 2016

Kirsten Peetoom won als renster bij Jan van Arckel de Omloop van Strijen, werd prof bij Parkhotel Valkenburg, was vorig jaar te zien in het tenue van WV Breda-Manieu Ladies en komt dit seizoen uit voor  Maaslandster Zuid-Limburg Nicheliving CCN. Twee onrustige seizoenen liggen achter haar, waarin ze echter ook de liefde voor de mountainbike ontdekte. In 2016 hoopt ze er weer helemaal te staan.

Tekst: Jeanine Laudy, foto: Maaslandster Zuid-Limburg Nicheliving CCN

In de kleuren van Parkhotel heeft Kirsten niet veel geluk gekend. Al vanaf het begin van dat seizoen in 2014 presteerde ze minder dat wat ze zou moeten kunnen. “Tot juni sukkelde ik door, tot ik definitef de diagnose ‘overtraindheid’ kreeg. Mijn herstel hiervan duurde helaas langer dan verwacht. Pas sinds deze winter lijkt mijn (herstel)vermogen weer zoals het hoort.”


 

De uitdaging die bij een overtraindheid komen kijken zijn echter niet puur fysiek. “Vooral het omgaan met de teleurstelling dat mijn fysieke kunnen niet overeenkwam met wat de verwachtingen waren, heeft een flinke impact gehad op mijn zelfvertrouwen. Dankzij de steun en het vertrouwen van mijn ouders, Gijs, familie, (fiets)vrienden, sportarts en collega’s heb ik mijn weg omhoog weer gevonden. Door deze periode heb ik mezelf ook beter leren kennen en sta ik nu anders in de sport. Ik ben mezelf meer bewust van mijn grenzen en geniet er nu veel meer van om die ook op te zoeken in training en mezelf zo weer verder te verbeteren.”

Nieuwe, grote passie
Toen de overtraindheid uit haar lichaam, was begon Kirsten in 2015 met haar weg terug. “In 2015 gingen de wegwedstrijden wel aardig in fysiek opzicht, maar ik miste nog het zelfvertrouwen in mijn eigen kunnen om weer echt mee te doen om de prijzen. Dat jaar stond daarom vooral in het teken van mijn plek weer vinden in het peloton, en om ervaring op te doen op de mountainbike.” Het mountainbiken bleek een nieuwe, grote passie van Kirsten, maar het combineren met de wegwedstrijden is nog wel een hele klus. “Ik doe geen 50/50-verdeling, maar laat moeilijke keuzes afhangen van welke wedstrijd ik leuker of belangrijker vind.”

“Ik vind beide disciplines heel mooi om te doen en dat maakt kiezen soms heel lastig.” Vooral ook omdat Kirsten zowel op de weg als op de mountainbike op hoog niveau meedoet. Zo werd ze twee jaar achter elkaar 5e op het NK MTB marathon, won ze in 2015 twee marathons en stond verder nog vijf keer op het podium. Toch was het voor Kirsten tot nu toe vooral ‘spelen’ op de fiets en dat moet dit jaar anders. “Dit jaar leg ik op de mountainbike wat meer focus op de prestatie in plaats van gewoon ervaring opdoen. Een groot doel is het rijden van de Alpentour Trophy, als duo met mijn clubgenoot Jeroen Daniels.”

Waar ze op mountainbike voor MTB Baarlo rijdt, komt Kirsten dit jaar op de weg uit voor Maaslandster Zuid-Limburg Nicheliving CCN. Ze gaat in 2016 maar liefst haar 17e licentiejaar in. “De rode draad daarin zijn altijd de wegwedstrijden geweest. Tot mijn achttiende heb ik ‘s winters ook veel op de baan gereden, erna heb ik vier jaar aan veldrijden gedaan en sinds twee jaar combineer ik dus in de zomer het wegwielrennen met het mountainbiken.” Kirstens nieuwe team is opgericht door Tjarco Cuppens en Sarah-Jeanne Fraser, voormalig ploegleider en renster van het Euregio Cycling Team, en zal dit seizoen op een LSV-licentie rijden. “Tjarco en Sarah-Jeanne hebben een heel mooi team neergezet, met ambitieuze dames en een mooi programma”, vertelt Kirsten. “Alles is tiptop geregeld en misschien nog wel het belangrijkste; de sfeer onderling is heel goed. Ze geven me de vrijheid om de weg te combineren met het mountainbiken en daar ben ik heel blij mee.”

Inbreng uit de regio
Kirsten staat erom bekend het (vrouwen)wielrennen in Limburg te willen stimuleren en heeft daar in het verleden ook actief aan meegewerkt. Bij dit initiatief heeft Kirsten echter geen directe betrokkenheid gehad, “maar door lid te zijn van TWC de Maaslandster zorg ik uiteraard wel voor inrbeng uit de regio. Ik hoop dat ik zo toch kan bijdragen aan die stimulerende werking in Limburg.” Ze is dan ook zeer verheugd om het feit dat er dit jaar twee clubcompetitiewedstrijden in Limburg plaatsvinden. “En er is een nieuw criterium in Kessel!”

Voor Kirsten zal het seizoen 2016 dus tweeledig zijn, enerzijds wil ze op de weg weer mee kunnen doen om de mooie klasseringen in de klassiekers, anderzijds heeft ze haar doelen op de mountainbike ook helder voor ogen. “Op de weg wil ik mee kunnen doen tussen de profrensters, in de kleuren van TWC de Maaslandster. Op de MTB wil ik vooral een stap zetten op de cross country en en mooie Alpentour Trophy rijden.” En als ze in december van dit jaar zal terugkijken op haar seizoen, wanneer is die dan geslaagd? “Als ik met veel voldoening kan terugkijken op de progressie die ik heb geboekt, en dat deze progressie hopelijk terug te zien is in een aantal mooie prestaties.”