UCI komt met Nations Cup junior-vrouwen

UCI komt met Nations Cup junior-vrouwen

De internationale wielerbond UCI voert nog dit jaar een Nations Cup in voor junior-vrouwen. Een dergelijke reeks bestond al voor beloften en junioren (mannen).

Ook de Energiewacht Tour voor vrouwen gaat deel uitmaken van deze Nations Cup. Zaterdag start de reeks met de Trofeo Alfredo Binda, terwijl ook Gent-Wevelgem en de Albstadt Rundfahrt deel uitmaken van de wedstrijd. Voor de deelnemende landen is de Energiewacht Tour nu van nog groter belang geworden, omdat de toewijzing van startplekken op het wereldkampioenschap voor junior-vrouwen in Qatar gebeurt naar aanleiding van de eindstand van de Nations Cup voor deze categorie.


 
Bij de Energiewacht Tour is met enthousiasme gereageerd op het nieuws. De UCI benaderde koersdirecteur Daniëlle Lissenberg-Bekkering onlangs met de vraag deel uit te maken van deze topreeks, die hoefde daar niet lang over na te denken. “We zien het als waardering voor wat we de afgelopen jaren hebben bereikt met deze ronde. De Energiewacht Tour voor vrouwen neemt een unieke positie in op de kalender, omdat de etappekoers volledig geïntegreerd is in de wedstrijd voor elite-vrouwen. Dit jaar doen er veertien nationale selecties mee. Hiermee is de Energiewacht Tour het grootste en belangrijkste evenement voor junior-vrouwen in de wereld. Met onze editie voor junior-vrouwen doen we actief aan talentontwikkeling en werken we aan de toekomst van het vrouwenwielrennen door de toppers van morgen een platform te geven.” Dat de wedstrijd ook de afgelopen jaren zeker geen aangelegenheid voor alleen de Nederlandse rensters was, blijkt wel uit de erelijst: Amy Hill (Wales), Jesse Vandenbulcke (Belgie) en Pernille Mathiessen (Denemarken) wisten de eindoverwinning te behalen in de eerste drie edities.