Beckeringh strijdt weer mee om punten Centric clubcompetitie

Beckeringh strijdt weer mee om punten Centric clubcompetitie

In de openingsklassieker Omloop van Strijen kwam ze afgelopen weekend niet  verder dan een 43e plek, maar Nike Beckeringh behaalde er vorig jaar een mooie derde plek en haalde dat seizoen ook een ‘zilveren plak’ op het officieus NK criterium en werd nog derde bij de Omloop van de Schermer. Vanaf zondag zijn er ook weer nieuwe kansen in de eerste wedstrijd van de clubcompetitie.

Tekst: Jeanine Laudy, foto: Lucas Janssen Sportography

Het is een bekend verhaal dat er naar de Schaatsenruilbeurs in de Haarlemmermeer van heinde en verre mensen komen om er schaatsen te kopen of ze daar te laten slijpen, repareren of vermaken. De Schaatsenruilbeurs is van Nike’s oma en in de winter werkt Nike er elke zaterdag. Zelf heeft de 21-jarige Amstelveense ook geschaatst, maar sinds een aantal jaar ligt de focus volledig op de fiets. Ze komt alweer voor het derde jaar uit voor de roodgele brigade van GRC Jan van Arckel.

 


 

Hoe ze ooit bij het wielrennen gekomen is? Precies weet ze het niet meer te zeggen, maar het had met haar broer Derk Abel te maken. “Hij ging via een sportpas van de basisschool bij WTC de Amstel fietsen. Ik denk dat ik toen gewoon eens mee ben gegaan, omdat ik ook wilde fietsen. Toen ik 9 was kreeg ik mijn eerste fietsje; met commandeurs en van die toeclip-pedalen!” Met dat eerste fietsje kwam er ook de wens om wedstrijden te gaan rijden. “Sindsdien heb ik geen seizoen meer overgeslagen. Wel heb ik het af en toe wat rustiger aan gedaan, want tot mijn 17e heb ik dus ook nog veel geschaatst.” 

Als junior-dame reed Nike als gastrenster in het samenwerkingsverband Water, Land en Dijken enkele landelijke klassiekers. “Maar toen ik bij de belofte-dames ging rijden kon je die grotere wedstrijden echt alleen in ploegverband rijden. Bij WTC de Amstel waren toen nauwelijks dames, dus ben ik overgestapt naar DTS Zaandam, wat toen deel uitmaakte van Water, Land en Dijken.” Ze had het er erg naar haar zin, maar wilde toch graag een stapje hogerop om grotere wedstrijden te kunnen rijden en zo is ze bij GRC Jan van Arckel terechtgekomen. “In Wim Kruis’ ploeg heb ik het nu al twee jaar erg naar mijn zin. We kunnen heel veel koersen rijden, ook een aantal meerdaagses op hoog niveau, zoals de Tour Feminin in Tsjechië en de Ladies Tour in Nederland. Daarnaast hebben we tot nu toe steeds een erg gezellige groep dames gehad.” 

Goede voornemens
Met de overwinningen, podiumplaatsen en ereplekken die Nike al op zak heeft, kun je de vraag stellen waarom het haar nog niet gelukt is een plekje bij een profploeg te bemachtigen. “Als de kans zich voordoet, zou ik het zeker direct doen. Maar ik moet nog wat sterker worden om ook echt standaard voorin mee te doen. En wat assertiever rijden. Dat zijn goede voornemens voor dit jaar,” zegt ze lachend. Evident is het ook niet om alles op het wielrennen te zetten, aangezien ze haar wielerhobby nu combineert met een studie. Ze is vierdejaars geneeskundestudent en loopt momenteel co-schappen. “Tijdens de bacheloropleiding de afgelopen jaren was mijn studie gemakkelijk te combineren met het fietsen. Ik hoop heel erg dat ’t me dit jaar nog steeds zo goed af zal blijven gaan.”

De clubcompetitie van start
Dit weekend vindt de eerste wedstrijd in de clubcompetitie van dit jaar plaats. Over het initiatief van deze competitie, waarvan vorig jaar de eerste editie voor vrouwen werd gehouden, is Nike erg te spreken. “Hartstikke leuk, zo geef je ook de clubrensters de kans om op eigen niveau te koersen en te kunnen winnen. Wel vind ik het jammer dat vorig jaar een aantal koersen niet doorging – juist de leuke! –, waardoor de competitie pas in mei begon. Dit jaar is het beter, nu beginnen we al in maart.” Na Strijen afgelopen weekend (een elite-zonder-contractwedstrijd die niet in de clubcompetitie zit), reist het peloton clubrensters zondag af naar Lierop, waar met de Koepelrace de eerste winnares en leidster van de clubcompetitie worden bepaald. Zelf staat Nike nog niet aan de start van deze koers, maar ze hoopt in de rest van de clubcompetitie weer punten te kunnen scoren. 

Vorig jaar eindigde ze als 11e in deze competitie, dit seizoen wil ze zich graag verbeteren. “Ik wil groeien ten opzichte van vorig seizoen. In principe word je elk jaar weer wat sterker, ik hoop dus ook dit jaar die progressie weer te zien.” Aan dat palmares mogen wat Nike betreft nog wel wat overwinningen worden toegevoegd. “Het zou mooi zijn als ik één of twee wedstrijden kan winnen dit jaar, maar ook wil ik graag voorin eindigen in nationale klassiekers, of misschien wel in nog grotere wedstrijden.” Het wordt echter nog even afwachten hoe de co-schappen zich gaan verhouden tot het wielrennen. “Dat wordt nog wel een uitdaging. Doordat je de hele dag daarmee in de weer bent, wordt trainen af en toe een beetje lastig. Maar het wordt weer licht ’s avonds! Dus ik denk dat dat wel goedkomt. En anders moet ik doelen gaan bijstellen. Maar dat zie ik dan wel weer.” 

Alle informatie over de clubcompetitie is te vinden op de clubcompetitie-sectie van Women’s CyclingOnline.