Chantal Blaak wint Gent-Wevelgem

Chantal Blaak wint Gent-Wevelgem

Chantal Blaak heeft na de Ronde van Drenthe met Gent-Wevelgem ook een tweede WorldTour wedstrijd op haar naam gebracht. De renster uit de succesformatie Boels-Dolmans nam tevens de leiding in het WT-klassement.

"Na de Ronde van Drenthe grapte ik dat ik de leiderstrui voor het ‘gevoel’ ook wel eens zou willen dragen. Nu heb ik de trui en mag deze aanstaande zondag tijdens mijn favoriete wedstrijd, de Ronde van Vlaanderen dragen,’’ glunderde Chantal Blaak, die nota benen debuteerde in Gent-Wevelgem, van oor tot oor.

 


De equipe van Danny Stam dicteerde de 115 kilometer lange race van Deinze naar Wevelgem met ondermeer de beklimmingen van de Monteberg en de pittige Kemmelberg. De afvalrace leidde uiteindelijk tot een kopgroep van twintig rensters. Na diverse vluchtpogingen van onder andere de Britse wereldkampioene Lizzie  Armitstead (Boels-Dolmans) kreeg Chantal Blaak op 15 kilometer van de streep ondanks een stribbeling van Annemiek van Vleuten (Orica-AIS) groen licht. Gesteund door de voltallige Boels-Dolmans formatie (verder met Ellen van Dijk, Romy Kasper, Megan Guarnier en Christine Majerus, DR) soleerde de in Nieuwerkerk aan den IJssel woonachtige Zuidlandse naar haar derde triomf van het seizoen en mocht zij op het podium de kussen van de ‘misters’ in ontvangst nemen. ,,Het is onwijs gaaf als je zo ’n zware wedstrijd kunt afmaken,’’ verklaarde Blaak, die haar zegereeks opende met de overwinning in de GP Le Samyn.

Trots

"Ik ben ook onwijs trots op het team, dat wij zo ’n zware wedstrijd met z ’n allen kunnen afmaken. Er stond heel veel wind, maar vlogen er als ploeg gelijk in, zaten ook met de hele ploeg mee in de aanval. Net na de laatste beklimming van de Kemmel moest Christine (Majerus, DR) er af, dus ook zij heeft super goed gereden. Na de laatste beklimming op de Kemmelberg zijn we het spel gaan spelen, maar merkte je ook dat iedereen kapot zat. Na diverse demarrages sprong ik weg, keek om en zag dat ik een gaatje had. Het was nog 15 kilometer, dus nog heel ver, want ik zat ook kapot, maar ik wist de ploeg achter me. Zou ik worden teruggepakt, dan zat de ander al klaar om te springen. Het vertrouwen in de ploeg is heel groot. Ondertussen zat ik de kilometers af te tellen en dan zie je de streep voor je liggen en is dat een mooie moment. Nu op naar zondag, ik voel me heel goed. De Ronde van Vlaanderen is een heel mooie koers, mijn favoriete wedstrijd. We zien wel hoe het loopt, maar één ding staat vast, wij gaan voor de overwinning, wie er wint maakt niet uit,’’ aldus analyseerde Chantal Blaak haar race met de blik op Vlaanderen. De formatie van Danny Stam won alle wedstrijden uit de nieuwe Women's WorldTour. Lizzie Armitstead won namelijk de Trofeo Binda en de Strade Bianche. Achter Lisa Brennauer werd Nederlands kampioene Lucinda Brand derde namens Rabo-Liv. Amy Pieters (Wiggle-Honda) werd vierde, Annemiek van Vleuten (Orica) zesde, Ellen van Dijk (Boels-Dolmans) vierde haar rentree met een achtste plaats. (Dan Rolandus)

Foto: © Sportfoto