Ensing gaat voor een lang en succesvol seizoen

Ensing gaat voor een lang en succesvol seizoen

Met extra aandacht voor de gebeurtenissen eerder in de week in Brussel, ging afgelopen weekend met een minuut stilte de wedstrijd Gent-Wevelgem van start, waarvan het startschot bij de vrouwen niet in Gent, maar in Ieper werd gelost. Eén van de rensters in het peloton was Janneke Ensing, die dit jaar alweer voor het tweede jaar uitkomt voor de Nederlandse UCI-ploeg Parkhotel Valkenburg. 

Tekst: Jeanine Laudy, foto: Dick Soepenberg

“Een tweede plek gaat het dit jaar niet worden,” zegt Janneke al voor de start van de wedstrijd, daarbij refererend aan de twee achtereenvolgende tweede plekken die ze in deze wedstrijd heeft behaald. Vorig jaar reed ze onder epische omstandigheden naar een tweede plek achter Floortje Mackaij, waarbij ze sprintster Chloe Hosking erop legde. Het jaar ervoor vertegenwoordigde ze nog de oranje brigade van het Boels-Dolmans Cycling Team en moest ze het samen met Vera Koedooder (toen uitkomend voor het Bigla cycling team) afleggen tegen de Amerikaanse Lauren Hall. 


Tot nu is deze wedstrijd dus altijd wel een Nederlands feestje geweest, alhoewel Gent-Wevelgem in de afgelopen twee jaren een UCI 1.2-waardering had. Dit jaar is de wedstrijd, met de introductie van de Women’s WorldTour, opgewaardeerd naar WorldTour-status en was het startveld klein, maar wel erg kwalitatief. Floortje Mackaij werd opnieuw bij de favorieten geschaard, net als diverse rensters van Janneke’s oude ploeg Boels-Dolmans. Janneke werd niet genoemd als favoriete, maar zo zag ze zichzelf evenmin.

“Het is mijn vijfde wedstrijd van het jaar. Ik begin dit jaar even wat rustiger aan,” vertelt ze. Ze begon haar seizoen met het dubbele weekend van de Omloop het Nieuwsblad en de Omloop van het Hageland eind februari, en reed daarna de WorldTour-wedstrijden in Drenthe en de Trofeo Binda. Geen van die wedstrijden reed ze uit, maar het waren allemaal zware wedstrijden en ze deed in elk geval weer koershardheid op. “Ik ben dit jaar langer doorgegaan met schaatsen, daarom bouw ik het wielerjaar nu rustig op. Vorig jaar was ik al opgebrand in juni, dat wil ik dit jaar voorkomen.”

Schaatsster of wielrenster
De combinatie schaatsen en wielrennen gaat dus goed, maar het is wel balanceren. Gelukkig beantwoordt Janneke zelf al direct de vraag of ze nu schaatsster of wielrenster is – een vraag die ze erg vervelend vindt om te krijgen en dus maar beter niet meer aan haar gesteld kan worden. “Ik ben wielrenster, punt. Daarover is geen twijfel. Die keuze heb ik twee jaar geleden gemaakt, toen ik terugging naar het Boels-Dolmans cycling team.” Vanaf 2010 reed Janneke al drie seizoenen voor het Dolmans Landscaping team, in 2012 omgedoopt tot het Dolmans-Boels cycling team. In 2013 stopte ze met fietsen en legde ze zich volledig toe op het schaatsen, wat ze ook niet onverdienstelijk deed. Maar een jaar later maakte ze dus toch de beslissing om het wielrennen weer op te pakken. 

En tegenwoordig is ze allereerst en voornamelijk wielrenster. “Ik schaats wel, maar dat doe ik erbij vanwege de inkomsten. Ik heb een goede schaatstechniek, dus kan met relatief weinig trainingstijd gemakkelijk het schaatsen oppakken in de winter. Ik mocht op de mass start naar het WK en door mijn zevende plek daar heb ik nu een status vanuit de bond. Daarmee krijg ik een klein beetje extra inkomsten, want van mijn salaris bij Parkhotel alleen kan ik helaas niet leven. Voorheen moest ik dan in de zomer erbij werken, maar dat is voor een sporter natuurlijk funest. Nu los ik het zo op. Schaatsen en fietsen zijn als sporten natuurlijk prima te combineren.” Dat ze daardoor dan wat minder presteert tijdens de eerste koersen van het seizoen, dat neemt ze voor lief. 

Opnieuw een Nederlands feestje
Terug naar Gent-Wevelgem. De voorspelde regen bleef gelukkig achterwege en het peloton had dus alleen met de wind te maken – wat al hard werken genoeg was. Na 115 kilometer wist Janneke achter een uit elkaar gevallen kopgroep de wedstrijd in het peloton uit te rijden en zette een 48e plek neer. Vooraan werd het uiteindelijk opnieuw een Nederlands feestje, want Chantal Blaak reed solo naar de winst en pakte daarmee de leiding in het WorldTour-klassement, Lucinda Brand  sprintte uit het achtervolgende groepje nog naar een derde plek (achter Lisa Brennauer) en Floortje Mackaij gaat met winst in de sprint van het peloton weer terug aan de leiding van het jongerenklassement. 

Na de nieuwe wedstrijd Pajot Hills Classic in het Belgische “Pajottenland” vandaag, krijgt Janneke zondag nieuwe kansen bij de volgende Women’s WorldTour-wedstrijd. En dat is er niet zomaar één, dat is de koers der koersen: de Ronde van Vlaanderen!