Nina Kessler zag af maar genoot ook in Vlaanderen

Nina Kessler  zag af maar genoot ook in Vlaanderen

Na een paar jaar keerde Nina Kessler afgelopen zondag terug naar Oudenaarde voor de klassieker der klassiekers, Vlaanderens Mooiste, de Hoogmis, ofwel: de Ronde van Vlaanderen. In haar enige andere ervaring met deze koers kwam ze buiten de tijdslimiet binnen, waardoor die koers dus niet in haar officiële uitslagenlijst staat. Met enkele jaren meer ervaring en een Women’s WorldTour-status voor deze koers hoopte Nina deze editie wel een uitslag te kunnen neerzetten. 

Al twee keer zette ze dit jaar een 60e plek neer bij een Belgische UCI-koers, in de Omloop van het Hageland en de Women’s WorldTour-wedstrijd Gent-Wevelgem. Dat deed ze als renster bij het Belgische team van voormalig profrenster Heidi Van De Vijver; Lensworld-Zannata. Sinds vorig seizoen komt ze uit voor de blauw-witte formatie en hoewel ze er een van de kopvrouwen is, startte ze in de Ronde van Vlaanderen in de rol van ‘superknecht’ en had ze dus een dienende functie. “Ik ben niet de dame voor deze koers, er zit te veel klimwerk in.” Dat de heuvels Nina echter steeds beter afgaan bewijst het feit dat ze in Gent-Wevelgem een KOM’etje op de Oude Kwaremont te pakken had. “Ik dacht nog even: op mijn hoogtepunt moet ik stoppen,” zegt Nina schaterlachend, zoals we haar kennen. “Maar nee, als die meiden echt gaan aanvallen op een klimmetje, dan kan ik gewoon echt niet mee.”


“Ik werk daarom vandaag voor Maria Giulia Confalonieri. Die doet het echt goed de laatste tijd. Als zij gewoon iets meer hulp krijgt van ons, iets uitgeruster aan de finale kan beginnen, dan kan ze nog wel meer.” Ploegleider Van De Vijver haalde Maria Giulia eind vorig jaar bij Alé Cipollini vandaan, waar ze in 2015 bijvoorbeeld het jongerenklassement won in de Giro Toscana Femminile, derde werd in de jongerenklassementen van de Women’s Tour, de Ladies Tour of Norway en de Ladies Tour of Qatar en naar een 13e plek reed in de Wereldbekerwedstrijd in Vargarda. Dit jaar zijn de resultaten ook al veelbelovend. In de Women’s WorldTour-wedstrijd in Drenthe werd ze 19e en in de Trofeo Binda 15e. Vorige week woensdag verraste Maria Giulia met een 7e plek in de Pajot Hills Classic. Het was daarom Nina’s taak om Maria Giulia in Vlaanderen fris naar de finale te brengen. “Ik ben vandaag een tandem met Maria Giulia, en ik doe alles voor haar vandaag.”

Goed opgeleid
Eigenlijk ligt die rol Nina ook goed. “Die rol is denk ik gemakkelijker dan kopvrouw zijn. Natuurlijk is het leuk als je wordt aangewezen dat jij het mag gaan doen vandaag. Maar die druk... ik ben daar niet zo goed in. Het is wel grappig, als ik alleen rijd in een wedstrijd, dan rijd ik altijd veel beter dan wanneer ik een heel team om me heen heb. Die stress, dat is af en toe gewoon best eng. Dus ik kan me er juist heel goed toe zetten om anderen te helpen. Bij Boels-Dolmans heb ik vijf jaar lang ook eigenlijk niks anders gedaan, dus ik ben er goed in opgeleid, haha.”

Maar of je nu als kopvrouw in deze wedstrijd start of als knecht, de Ronde van Vlaanderen mogen rijden is voor elke renster een feestje. Dat begint al bij de start. “Ik vind dit al leuk,” wijst Nina naar alle wielerfans en media die er rondom de ploegbussen en –auto’s van de dames rondlopen. “Al die sensatie. En dan onderweg. Ik weet nog van mijn vorige Ronde van Vlaanderen, op die klimmetjes; dat is gewoon hilarisch. Soms lag ik echt helemaal in een deuk. Die half dronken – of nou ja: heel erg dronken – mensen die dan uitschreeuwen: “Bier en tieten, lalalala!” En daar moet je dan langs fietsen. Dan denk je ‘okééé’, maar je wordt wel omhoog geschreeuwd.” Vol enthousiasme begaf Nina zich dus naar de Markt in Oudenaarde om daar om 11.05u te worden weggeschoten voor haar tweede Ronde van Vlaanderen. 

De koers
Het tempo is nooit laag geweest, maar pas halverwege de wedstrijd werd de echt koers geopend, toen Thalita de Jong voor Rabo-Liv in de aanval ging. Vanaf de Kanarieberg ging de snelheid in het peloton nog wat meer de hoogte in, waarbij het in tweeën brak en nooit meer terug samenkwam. Een favorietengroep van zo’n dertig dames wist zich uiteindelijk af te scheiden, met daarin onder andere Maria Giulia Confalonieri. Emma Johansson en Lizzie Armitstead vochten tot op de streep uit wie deze wedstrijd op haar naam ging zetten, met Lizzie als winnares. Maria Giulia kwam als 20e over de finish in een groepje met onder anderen Amy Pieters, Lisa Brennauer en Anna van der Breggen. Vijf minuten later won Nina het sprintje om plek 83.

Afzien
“Wat was het zwaar! Er kwam niemand weg in het begin, omdat gewoon iedereen in de ontsnapping wil zitten. Eigenlijk was deze hele wedstrijd een afvalkoers, maar dan wel een hele pittige!” Tot de versnelling op de Kanarieberg zat Nina er nog goed bij, maar tijdens die beklimming moest ze er dan toch af. “Die klim was net even te veel voor mij. Jammer, maar op zich ben ik best tevreden. We zijn ook wel blijven doorrijden, want we zaten eigenlijk de hele tijd nog tussen de auto’s en dan zie je ze rijden voor je. Dan heb je telkens dat mikpunt – en je moet toch naar de finish toe.” Op de Oude Kwaremont was het net zoals ze zich kon herinneren in één woord genieten. “Dat was zó vet! Ik zette mezelf op kop, fietste naar boven en dacht: ‘wow!’ Al die mensen, hé. Het is echt bízar hoe druk het was en ze gillen je echt omhoog. Ik heb wel echt genoten daar.” 

Haar doel om als tandempiloot te fungeren voor Maria Giulia is haar helaas in mindere mate gelukt. “Het was zo’n chaotische wedstrijd, dan is het heel lastig om bij elkaar te komen en te blijven. Ik heb zo hard gewerkt vandaag. Ik ga afzien morgen,” zei ze na afloop, verwijzend naar de GP Dottignies, die op maandag was gepland. Niet dat Nina zich daar met haar vermoeide benen rustig hield, want in de laatste lokale ronde probeerde ze nog een massasprint te voorkomen. Dat mocht echter niet baten en Giorgia Bronzini won voor de derde keer in haar carrière de GP Dottignies. Nina kwam onopgemerkt in het peloton over de streep, maar krijgt deze week opnieuw kansen in de Energiewacht Tour, die van woensdag 6 t/m zondag 10 april wordt verreden in Noord-Nederland.