Centric Topcompetitie naar Zwolle en Apeldoorn

Centric Topcompetitie naar Zwolle en Apeldoorn

Na de openingswedstrijd in maart - de Drentse 8 - krijgen de deelneemsters aan de Centric Topcompetitie twee wedstrijden in het oosten des lands voorgeschoteld. Zaterdag staat de Omloop van de IJsseldelta op het programma, zondag volgt de Ronde van Gelderland. Rensters als Kirsten Wild, Marianne Vos, Anna van der Breggen en Lisa Brennauer kiezen het vertrek.

Organisator Jan van Ommen moest er een aantal keren voor van datum verhuizen, maar de Omloop van de IJsseldelta heeft een aantal UCI-topteams weten te contracteren voor de komende editie op zaterdag 16 april. Teams als Rabo-Liv en Hitec Products (met titelverdedigster Kirsten Wild aan het vertrek) nemen het op tegen Wiggle-High 5, Canyon-Sram, Fassa Bortolo, Lotto-Soudal, Topsport-Vlaanderen, Lensworld-Zannata en nationale ploegen uit Rusland en de Verenigde Staten. De wedstrijd heeft Kirsten Wild en Anna van der Breggen twee keer op de erelijst staan, maar ook Laura van der Kamp, Carla Ryan en Noortje Tabak wonnen ooit al eens de wedstrijd, die vroeger onder de naam Omloop van Stadshagen werd verreden.

 


Kirsten Wild en Anna van der Breggen wonnen beiden twee keer de Omloop van de IJsseldelta en de Zwolse rensters gelden ook zaterdag als favoriete voor de winst in deze tweede wedstrijd van de Centric Topcompetitie voor vrouwen. De wedstrijd start om 12 uur op het Grote Kerkplein in Zwolle, om half vier worden de rensters terug verwacht op de Ceintuurbaan. De circa 180 rensters hebben dan 134 kilometers afgelegd. Van der Breggen maakt haar rentree nadat ze de Energiewacht Tour miste omdat ze niet geheel fit was. Haar ploeg Rabo-Liv joeg in deze ronde tevergeefs ritsucces na en is gebrand op een overwinning in Zwolle. Kirsten Wild won in genoemde rittenkoers juist twee etappes en liet zien dat de anderen het beter niet op een sprint aan kunnen laten komen.

Ronde van Gelderland

Een dag later is het de beurt aan de Ronde van Gelderland, die een roze randje heeft als side-event van de Giro d'Italia. Waar in mei de deelnemers van de proloog één voor één het middenterrein van Omnisport Apeldoorn verlaten om te beginnen aan hun openingstijdrit door Apeldoorn, is diezelfde locatie het punt waar een vrouwenpeloton van circa 180 rensters zondag het startschot hoort klinken. De de organisatie is erin geslaagd de nodige UCI-teams naar hun ronde te halen. Zo is Hitec met Kirsten Wild (vorig jaar winnares van zowel de IJsseldelta als Gelderland) aanwezig en zijn ploegen als Rabo-Liv en Wiggle-High 5 present.  De rensters zetten eerst koers richting beklimmingen als de Zijperberg en de Emma-Piramide in de buurt van Arnhem om dan vervolgens via Dieren en Brummen  naar Zutphen koers te zetten. In de buurt van Voorst worden de IJsseldijken opgezocht richting Deventer om vervolgens via Wenum naar Apeldoorn te rijden. Als de rensters op de Loolaan arriveren, wachten nog twee ronden van 5,5 kilometer voordat de rensters sprinten voor de zege.In totaal zijn dan 134 kilometers afgelegd. De finish wordt omstreeks 18 uur verwacht.

De volgende teams staan zondag aan het vertrek: Rabo-Liv, Parkhotel Valkenburg,Wiggle-High 5, Lotto-Soudal, Topsport Vlaanderen-ETixx, Servetto Footon, Lares-Waowdeal, Hitec, BTC City Ljubljana, Lensworld-Zannata, Planet XBO, De Jonge Renner/Liv-Plantur, Jan van Arckel, TWC De Kempen, WV Breda-Manieu.nl, Swabo Ldies, NWV Groningen, Adelaar Ladies team, Maaslandster Nicheliving, Regio Team Noord-HOlland, USA National Team, Cannondale-Ten Tusscher OWC, Stouwdam Ladies Team, Russische selectie en Jos Feron Lady Force.