Van der Breggen boekt thuiszege in IJsseldelta

Van der Breggen boekt thuiszege in IJsseldelta

Anna van der Breggen heeft voor de derde keer de Omloop van de IJsseldelta gewonnen. De renster van Rabo-Liv rekende in haar woonplaats Zwolle af met Vera Koedooder met wie ze in de finale weg reed uit een kopgroep van negen.

De sprint voor de derde plaats ging naar Floortje Mackaij.

Door de wind sloeg het deelnemersveld direct vanuit het vertrek volledig uit elkaar. Eerst reden zestien rensters vooruit, na Genemuiden waren er nog maar negen rensters over. Op dat moment gingen de vier rensters van Canyon-Sram bijvoorbeeld overboord. Voorin was Rabo-Liv het best vertegenwoordigd met vier: Anna van der Breggen, Lucinda Brand, Moniek Tenniglo en Jeanne Korevaar waren op dat moment mee. Ook Kirsten Wild, Lauren Kitchen (Hitec), Monique van de Ree (Lares-Waowdeals) en Vera Koedooder (Parkhotel Valkenburg) waren voorin mee.


De negen vonden elkaar van voren, maar liepen aanvankelijk nooit heel ver uit. In de finale ging de groep van voren uiteen. Van der Breggen en Koedooder gingen al op een kleine dertig kilometer van de finish  in de aanval en hielden stand. Binnen no time wisten ze 1 minuut 40 bijeen te fietsen. Van der Breggen: "We hadden samen afgesproken om door te rijden tot de finish en dat hebben we gedaan. Met Rabo-Liv hebben we het spel goed gespeeld vandaag. We moesten vandaag proberen met zo veel mogelijk mensen de schifting te maken en dat is gelukt. In de finale wilden we natuurlijk van snelle rensters - en vooral Kirsten Wild - af. Dat is gelukt. In de sprint wist ik vervolgens dat ik normaal gesproken de snelste zou zijn. Ik heb de Energiewacht Tour over moeten slaan omdat mijn lijf even rust kon gebruiken, maar ik heb hier gemerkt dat ik er op dit moment qua fitheid goed voor sta. De koers was hard en de benen voelden in de finale nog altijd goed aan. Een mooie opsteker richting de Waalse Pijl." 

Vera Koedooder toonde zich een sportief verliezer. "We hebben er een mooie koers van gemaakt en er gewoon voor gestreden. Dat Anna in haar eigen Zwolle wint, daar kan ik goed mee leven. Ze was gewoon sterker in de sprint."

Anna van der Breggen is ook de nieuwe leidster in de Centric Topcompetitiel.

16/04: Omloop van De IJsseldelta: 134 km

(Zwolle/2e wedstrijd Centric Topcompetitie)

1. Anna van der Breggen (Rabo-Liv), 2. Vera Koedooder (Parkhotel Valkenburg), 3. Floortje Mackaij (Liv-Plantur), 4. Lauren Kitchen (Aus/Hitec), 5. Kirsten Wild (Hitec), 6. Monique van de Ree (Lares-Waowdeals), 7. Lucinda Brand (Rabo-Liv), 8. Moniek Tenniglo (Rabo-Liv), 9. Anouska Koster (Rabo-Liv), 10. Amy Pieters (Wiggle-High 5)