Elk jaar stappen maken richting de regenboogtrui

Elk jaar stappen maken richting de regenboogtrui

De Rabo-Liv ploeg kent dit jaar maar één renster verschil in samenstelling ten opzichte van 2015. Waar de Duitse Anna Knauer de ploeg moest verlaten, vulde een jonge Nederlandse dame haar plek op; Yara Kastelijn. Veldrijdster, wegrenster en tijdrijdster, kortom: een zeer complete renster, die bij Rabo-Liv de kans krijgt de overgang van de junioren naar de elite op het allerhoogste niveau te ervaren. 

Tekst: Jeanine Laudy; Foto: Sportfoto.nl

Volgens de verhalen werd Yara op voorspraak van Marianne Vos zelf aan de ploeg toegevoegd. Een hele eer voor een junior-dame. “Het was voor mij even schrikken om gebeld te worden door Eric van den Boom, de teammanager van de Rabo-ploeg. Ik had zijn nummer niet en werd gebeld door een onbekend nummer. Omdat ik in de klas zat, nam ik niet op. Maar nog geen paar minuten later had ik al een appje of ik hem terug wilde bellen. Ik stuurde de tekst meteen door naar mijn voormalige trainer Eddy Bouwmans, waar ik altijd heel graag mee samenwerkte. Het contact tussen ons is er nog steeds, dat vind ik heel fijn. Eddy zei me dat ik hem meteen terug moest bellen, dit deed ik en tien minuten later hadden we al een afspraak staan.”


 

“Voor mij is het echt een droom die uitkomt. Als klein meisje wilde ik altijd al bij de Rabo-ploeg fietsen, omdat hier echt de allerbeste rensters van de hele wereld rijden. Als je er dan als eerstejaars bij mag komen, is dat toch wel heel bijzonder.” Enige twijfel of de stap van junior-dame naar zo’n grote UCI-ploeg niet een te grote stap in één keer was, had ze niet. “Na het eerste gesprek waren we met z’n vieren volledig overtuigd: mijn vader, moeder, Eddy en ik. Eric zelf zag het ook zitten. Ik wilde heel graag de overstap maken van de junioren naar een UCI-ploeg. Als je dan kan tekenen bij Rabo moet je niet twijfelen! Het is een kans die je maar één keer krijgt en ik heb die met beide handen aangepakt. Ik leer veel van de meiden en de begeleiding in de ploeg.”

De ploeg is close
Maar als de enige nieuwe renster in de ploeg kan het wellicht lastig zijn om in een omgeving terecht te komen waar de verhoudingen al zijn bepaald en waar iedereen zijn plekje inmiddels kent. Alle Rabo-rensters hebben echter hun best gedaan om de jonge Yara meteen in de ploeg op te nemen. “Onderling is het erg leuk met elkaar, ik voelde me direct thuis, al bij het eerste trainingskamp waar we met zijn allen samen waren. Je komt er toch als ‘jonkie’ en als enige ‘nieuwe’ bij, dat is spannend, want de ploeg is close met elkaar. Het enige lastige aan mijn overstap was eigenlijk dat ik het erg lang stil moest houden!”

“Het fijne vind ik dat je echt jezelf kunt zijn binnen de ploeg. Je wordt erg gewaardeerd om wie je als persoon bent. Binnen de ploeg kan ik vooral heel goed opschieten met Thalita [de Jong], we trekken toch altijd wel naar elkaar toe, ook buiten het wielrennen. Zo af en toe is het dan ook tijd voor een koffietje om samen bij te praten! 

Veelzijdig talent
Yara is een veelzijdig talent, die in meerdere disciplines uitblinkt. Zo wist ze in 2015 wedstrijden te winnen in het veld, op de tijdritfiets en bij het klimcriterium in Ulestraten op de weg. Daarnaast werd ze ook nog even tweede bij een mountainbikewedstrijd. “Bij Rabo-Liv mag ik zowel het wegwielrennen als het veldrijden blijven doen. In de zomer rijd ik op de weg en deze winter ga ik ook weer het veld in. Afgelopen winter moest ik mijn veldritten helaas staken in verband met een liesblessure en het jaar ervoor moest ik het veldritserizoen ook al laten schieten wegens de ziekte van Pfeiffer. Maar aankomende winter wil ik toch echt weer graag gaan veldrijden en gelukkig krijg ik daar de ruimte voor bij de ploeg.” Gedurende de zomer ligt de focus op het wegseizoen en op een succesvolle stap van de junioren naar de elite. “Samen met mijn trainster Trudy wordt het programma en de planning goed doorgesproken, zodat het voor mij niet te veel wordt met trainingen, wedstrijden en de combinatie met school.” Yara zit nu in het derde jaar van de MBO4-opleiding Wellness & Lifestyle, een opleiding die zicht richt op gezond en bewust leven, waarin ook voeding en sport worden behandeld. 

De Ronde van Gelderland afgelopen weekend was Yara’s eerste grote wegkoers van het seizoen. Op haar eigen website vertelde Yara over haar eerste wegkoers als belofterenster: “Marianne was de wegkapitein en vertelde dat het ging gebeuren op de smalle wegen na ongeveer 100 kilometer. Ik probeerde helemaal mee naar voren te schuiven, maar dat lukte me niet helemaal. Er werd hard gereden op dat stuk en het peloton viel in stukken. Ik zat wel voor de eerste breuk en reed met de eerste groep richting de plaatselijke rondes. Daar waren er nog veel aanvallen, van Rabo en andere ploegen. In de laatste ronde wist Kasia [Niewiadoma] te ontsnappen met twee andere rensters, ze hadden een voorsprong van ongeveer 5 seconden. Kasia maakte het af, ikzelf wist als 35e te finishen.”

Een goed begin van het seizoen als je direct in de juiste groep terecht weet te komen in de eerste UCI-koers van het jaar. Yara is dan ook vol vertrouwen en ambitie om dit jaar zo goed mogelijk haar intrede in het elitepleoton te maken. “Ik hoef niks, ik hoef alleen maar te leren voor de jaren die komen gaan. Toch zou ik het liefst dit jaar al een onverwachtse uitschieter willen maken. Dat zou leuk zijn, maar dat is uiteraard wel lastig. Ik hoop me verder te kunnen ontwikkelen tot het niveau van mijn ploeggenoten. Zij hebben allemaal in korte tijd grote stappen gemaakt.” Voor Yara is het duidelijk dat ze in de voetsporen wil treden van haar ploeggenoten Marianne Vos en Pauline Ferrand-Prevot. “Ik wil dezelfde stappen kunnen maken als zij, zodat ik over een paar jaar ook eens die regenboogtrui aan mag trekken!”

Foto: © Sportfoto