Naar Hilvarenbeek in plaats van Zuid-Oost Friesland

Naar Hilvarenbeek in plaats van Zuid-Oost Friesland

BLOG JEANINE LAUDY:

Na de openingsklassieker in Nederland, de Omloop van Strijen op zaterdag 12 maart, is het koersseizoen nu goed anderhalve maand van start. Iedereen zit te wachten op beter weer, dat is zeker. Maar naast meteorologische verbeteringen zijn er ook nog wel wat verbeterpuntjes te vinden op de kalender bij de vrouwen.

Eigenlijk zou ik morgen van start gaan in de Ronde van Zuid-Oost Friesland. Dat was in elk geval het plan toen ik de kalender bekeek aan het begin van het seizoen. Zuid-Oost Friesland zou nu in tegenstelling tot vorig jaar niet onderdeel uitmaken van de KNWU clubcompetitie, maar opnieuw een vrije klassieker zijn, zoals in de jaren ervoor. Maar, net als vorig jaar werd de Ronde van Zuid-Oost Friesland geschrapt. Opnieuw budgetproblemen? Dat vertelt het verhaal niet. Ik rijd nu de Ronde van Hilvarenbeek, dus ik kan gelukkig toch koersen dit weekend. Maar jammer dat die koers niet doorgaat is het wel.

 

 


Afgelopen week werd de Ronde van Geldrop namelijk ook al van de kalender gehaald, een ronde die toch elk jaar een vaste waarde had op de zondag voor Koninginnedag, nu Koningsdag. Organisatoren TML Dommelstreek kregen echter geen toestemming voor een ronde in het centrum van de stad. Er was geen alternatieve route, dus werd de wielerronde volledig van de kalender gehaald. Daarmee was er tussen de Wielerronde in Kessel op 10 april en de Oranjeronde in Enkhuizen op Koningsdag geen enkele niet-UCI-koers voor vrouwen. Best jammer zo aan het begin van het jaar, als iedereen nog hoog gemotiveerd is om zo veel mogelijk koersen te rijden - bij mij blijft die motivatie het hele jaar door wel, maar het is overduidelijk dat de startvelden aan het begin van het jaar groter zijn dan tegen het einde van het seizoen.

Dit zijn niet de enige koersen die werden geannuleerd. Eerder werd al bekendgemaakt dat de Grote Prijs Leende, een individuele tijdrit, net als in 2015 geen doorgang vindt. Voor later in het jaar is het al duidelijk dat Ronde van Heusdenhout, die op 3 juli gepland stond, niet doorgaat. Ik hoop dat het hierbij blijft, want het zou toch zonde zijn als de nationale vrouwenkalender op die manier tot een minimum wordt beperkt.

‘Bijbetaal’-debacle

Tot mijn vreugde kon ik gelukkig wel concluderen dat er dit jaar weer wat meer criteriums voor elite zonder contract op de kalender staan. De Ronde van Waddinxveen is traditioneel op Tweede Paasdag het eerste elite-zonder-contractcriterium van het jaar, maar helaas was daar het ‘bijbetaal’-debacle. Terwijl de organisatie op KNWU-site had vermeld dat er nog 2,00 euro moest worden bijbetaald bij inschrijving, stond er ter plekke in de permanence dat dat ineens 5,00 euro was. De meneer van de organisatie wilde niks weten van de bezwaren en de ‘zeurende’ meiden konden hun tas pakken en huiswaarts keren als het ze niet beviel. Meneer had namelijk ‘belangrijkere dingen te doen dan dit geneuzel te bespreken’.

Een jammerlijk geval, dat hopelijk geen navolging gaat vinden bij andere organisaties. Het lijkt me sowieso niet de bedoeling dat een organisatie op eigen houtje mag bepalen dat het vermelde bijbetaalbedrag op de dag zelf ineens wordt verhoogd, maar ook het bijbetalen voor een criterium zelf wordt hopelijk geen gemeengoed, want dan wordt het alles bij elkaar wel een dure zaak. En staan er dan ook nog profs aan de start, dan wordt het wel erg lastig om die kosten nog terug te verdienen.

Haperende Langspeelplaat

Er zijn dus enkele elite-zonder-contractcriteriums dit jaar, maar het gaat slechts om een handjevol. Dat is - naast de clubcompetitie - een mooie ontwikkeling, maar toch hoop ik dat er ook snel een iets verder doorgevoerde scheiding komt. De internationale vrouwenkalender zit ramvol. Zeker nu veel koersen naar voren zijn gehaald, zodat vrouwen zich daar kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen of een plekje in het Olympisch team kunnen afdwingen. Er zijn genoeg koersen voor de profs, en soms moet het startveld zelfs aangevuld worden met clubrensters om het peloton groot genoeg te krijgen.

Maar dat er clubrensters nodig zijn om een UCI-koers aan te vullen, betekent niet dat het andersom ook geldt. Een criterium heeft genoeg starters als profs niet (overal) meer worden toegelaten. Of laat het de top 15 ploegen zijn, de ‘WorldTour’ teams, die worden geweerd bij nationale criteriums. Het startveld zal er waarschijnlijk alleen maar groter door worden, dus over de aantallen hoeft men niet te vrezen. Want hoewel de Ronde van Lekkerkerk met veel bombarie aankondigde dat maar liefst drie Rabo-rensters, Chantal Blaak, Kirsten Wild, Janneke Ensing, Amy Pieters, Vera Koedooder en Annemiek van Vleuten aan de start staan, is dat voor mij reden geweest om te besluiten die dag naar België te trekken voor een koers in Lede-Wanzele. Zo zal het niet alleen voor mij, maar voor veel meer meiden gelden. Organisatoren zien blijkbaar nog niet voldoende interesse in het organiseren van criteriums voor elite zonder contract. Daarom zie ik daar echt een taak weggelegd voor de KNWU. Laat profcriteriums bestaan, maar zorg dat de verdeling meer naar 50-50 gaat, in plaats van slechts een handjevol criteriums voor elite zonder contract en verder alle andere koersen open voor profs. Ik weet dat ik een beetje op een haperende langspeelplaat begin te lijken, maar ik vind dit belangrijk en denk dat het essentieel is voor het succes en de verdere ontwikkeling van het nationale vrouwenwielrennen.

Laat van je horen

Gelukkig krijgen we de kans om hier met de KNWU over te praten. Op 12 mei zitten Renske van Rijswijk-Doedee, Nelly Voogt en ik weer rond de tafel met de commissie wegsport van de KNWU. Ik wil hen nogmaals voor hun tijd bedanken en voor het feit ze ons willen ontvangen. Het is fijn dat er vanuit de bond moeite wordt gedaan om naar onze ervaringen en verhalen te luisteren. Als er nog iets is waarvan je vindt dat we het moeten bespreken met de KNWU, contacteer dan één van ons en we zullen het meenemen naar ons gesprek.

Jeanine: @jeaninelaudy

Renske: @DoedeeRenske

Nelly: @vrouwwielrennen