Vos wint thuiswedstrijd én topcompetitie

Vos wint thuiswedstrijd én topcompetitie

Marianne Vos heeft de Dorpenomloop van Wijk en Aalburg gewonnen. De renster van Rabo- Liv versloeg medevluchter Lauren Kitchen in de sprint. Anouk Rijff was derde. Het was de zevende zege voor Vos in haar thuiswedstrijd.

Vos en Kitchen reden op zes kilometer van de streep samen weg uit een kopgroep van zes die iets na halverwege de wedstrijd ontstond. Naast Rijff, zaten daar ook Claudia Koster (Van Arckel), Kaat Hannes (Lensworld-Zannata) en Jackueleine Dietrich (Team Stuttgart). Het peloton hield de marge lang binnen de minuut op de zes vluchters, maar uiteindelijk liep de voorsprong toch op.

 


Beslissende vlucht

Vos forceerde zelf de beslissende vlucht met twee. "Ik viel op het viaduct over de snelweg aan, het meest selectieve punt toch in de finale. Kitchen kwam mee en dat was een risico omdat ze snel was. Maar ik kon het afmaken. Ik wilde in tweede positie de laatste bocht uit komen, omdat we hier een lange aankomst hebben. Toen ik aanzette, merkte ik snel dat ik de snelste van ons twee was." Vos was met haar Rabo-Liv huizenhoog favoriete in haar thuiswedstrijd, waarin niet veel UCI-teams aan het vertrek stonden. Toch was het niet echt powerplay wat er gespeeld werd door haar team. Vos nam plek in de eerste serieuze vlucht van de dag als enige van haar team. "Maar omdat ook Rijff en Kitchen als snelle rensters hun deel van het werk deden, nam ik het risico." Vos won de Centric Topcompetitie voor de derde keer in haar loopbaan, maar dat was niet de inzet van deze dag. "Ik wist het inderdaad niet, een leuke bonus." 

Op schema

Marianne Vos toonde zich in Wijk en Aalburg tevreden over haar vorm. "Ik merk dat ik goed herstel van trainingen en wedstrijden en niet bang hoef te zijn als ik - zoals vandaag - al vroeg in de wedstrijd in de aanval ga. Ik sta kortom op het punt waar ik hoopte te staan met het oog op Rio, dat stemt me tevreden."

Rijff blij met podiumAnouk Rijff van Lotto Soudal spurtte achter Marianne Vos en Lauren Kitchen in de uiteengevallen kopgroep van zes naar de derde plaats. Rijff kraaide het uit van plezier. ,,Het is mijn eerste podiumplaats in een UCI wedstrijd,’’ verklaarde de 20-jarige inwoonster van Valkenswaard. ,,Je weet als Vos wegrijdt, dat je mee moet springen, maar ik zat kapot om nog te reageren, heb de meiden wel aangespoord om te blijven rijden. Ik kwam niet weg uit het groepje, waarop ik in de laatste bocht onder door kon komen en zo door te halen naar de derde plaats. Ik ben net twintig en ben blij in zo ’n sterk veld op het podium te mogen staan.’’ Anouk Rijff heeft haar draai gevonden bij de Belgische wielerstal. ,,Ik heb flinke stappen gemaakt, ben vijfde geworden in Dwars door Vlaanderen en in Dottignies. Ik zat in Borssele mee in de kopgroep en werd tiende.’’ De Brabantse heeft nu haar zinnen gezet op de nationale kampioenschappen op Goeree Overflakkee en de Route de France in augustus. ,,We gaan nog met de nationale selectie naar Toscane en neem even rust. Ik wil op het NK-tijdrijden met al die sterke meiden met een goed gevoel uit de tijdrit komen. In de Route de France heb ik vorig jaar nog een paar dagen in de jongere trui gereden, dus hoop ik ook nu weer iets moois te kunnen ondernemen."