Guarnier primus, Vos vijfde in California

Guarnier primus, Vos vijfde in California

Marianne Vos is vijfde geworden in de openingsetappe van de Tour of California. De ritzege in deze etappe ging naar Megan Guarnier van Boels-Dolmans.

Die bleef Emma Johansson tweede. Achter Kristin Armstrong en Evelyn Stevens was Marianne Vos vijfde. Deze wedstrijd telt mee voor de UCI Women's WorldTour. Ploegleider Koos Moerenhout van Rabo-Liv kon leven met de prestatie van zijn kopvrouw in California. "Aan Megan Guarnier viel niet zoveel te beginnen vandaag. Zij is al geruime tijd goed in orde. De vijfde plek van Marianne zegt nog weinig. We zijn hier pas een paar dagen. Je moet toch even acclimatiseren. Ik wil dat niet als groot excuus aanvoeren, want ik heb wel de indruk dat de vorm okay is bij de meiden. Het liep eigenlijk wel goed.”


Guarnier: 'Trui behouden'

In het kamp van Boels-Dolmans kon nog maar weer eens een overwinning bijgeschreven worden. Blaak en Canuel voerden het peloton aan toen de klim bereikt werd. Stevens viel aan in een bocht naar rechts, die de slotkilometer inleidde. "Ik kwam bij haar" zei Guarnier. "Er ging niet zo heel veel door mijn hoofd op dat moment. Danny Stam riep in mijn oor dat we het af moesten maken. Ik zag dat ik een kloof geslagen had en wist dat het belangrijk was die intact te houden. Ik bleef geven en geven. Het leek een eeuwigheid te duren voordat ik bij de streep arriveerde." Met haar tussensprintseconden en haar tien seconden bonus voor de ritwinst, start Guarnier de tweede rit - een ploegentijdrit - met tien seconden voorsprong op Johansson. "We willen de trui in de ploeg houden" zei Guarnier. "Ik was vandaag goed in orde en we hebben een team dat ook in de breedte sterk is. We willen de gele trui houden, maar het maakt niet uit wie van ons die om de schouders heeft."

Foto's: © Sportfoto/Bart Hazen