Vast Verzet Bokaal: Nederlands eigen fixed-gear competitie

Vast Verzet Bokaal: Nederlands eigen fixed-gear competitie

Langzaam maar zeker zijn de fixies de wielerwereld binnengedrongen. Werden deze doortrappers zonder versnellingen en handremmen eerst nog gezien als louter vrijetijdsfietsen, die alleen in de hipster scene thuishoorden, inmiddels is er wereldwijd een prestigieuze wedstrijdreeks; de Red Hook Crit Series. Sinds vorig jaar heeft Nederland haar eigen serie fixed gear-wedstrijden: de Vast Verzet Bokaal, of Dutch Crit Cup.  

Tekst: Jeanine Laudy, Foto: Pedro Marques

De Red Hook Crits zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot grootse evenementen. Vier keer per jaar wordt er een fixed gear-wedstrijd georganiseerd, in grote wereldsteden als New York, London, Barcelona en Milaan. Het is de ‘WorldTour’ in het fixed gear racen, een sport die is ontstaan in 2008, en sinds 2014 is er een eigen klassement voor vrouwen. Voordat dat vrouwenklassement er was, kwam alleen de absolute top van de vrouwen in aanmerking om te mogen starten in een Red Hook Crit. Jan-Willem Blok, voormalig KNWU-consul van Noord-Holland en een van de organisatoren van de Vast Verzet Bokaal, legt uit: “De Red Hook Crits werken met een kwalificatie. Je moet in een ronde over het parcours een tijd neerzetten en de beste zoveel renners, ongeveer 85 van de 250-300 kwalificatiedeelnemers, mogen starten in het criterium. Vaak waren er maar drie vrouwen die zich dan plaatsten voor het criterium. Sinds vrouwen een eigen wedstrijd hebben is het startveld in de Red Hook Crits enorm gegroeid. En Ashley Faye uit Amsterdam, die nu het Vast Verzet Bokaal-klassement leidt, reed in New York afgelopen april zelfs de snelste kwalificatietijd. We hebben ook in Nederland dus echt kwaliteit.”

 


De Vast Verzet Bokaal werkt niet met een kwalificatie, maar er is een A- en B-groep bij de mannen. Iedereen die al wat ervaring heeft of kan aantonen dat hij het niveau heeft, mag in de A-groep starten, de rest rijdt in de B-groep. De vrouwen hebben hun eigen klassement, maar rijden hun wedstrijden met de B-groep. “Als je gedubbeld wordt, word je uit koers gehaald. Behalve de vrouwen, die mogen altijd doorrijden.” Maar uiteraard hoopt ook de Vast Verzet Bokaal ooit een eigen vrouwenwedstrijd te kunnen organiseren. Zo ver is het echter nog niet.

Saamhorigheid
Tijdens de Nacht van de Waarderpolder, op zaterdag 4 juni in Haarlem, was er naast een sportklassewedstrijd van de KNWU ook een wedstrijd van de Vast Verzet Bokaal. De prachtige zomeravond paste perfect bij de gemoedelijke sfeer die er onder de fixed gear renners hangt. Op de Facebook-pagina van de Vast Verzet Bokaal had een Duits team, dat speciaal voor deze wedstrijd naar Nederland reisde, al gevraagd of iemand zin had voorafgaand aan de wedstrijd nog even naar het strand te gaan. Het is tekenend voor de saamhorigheid die er binnen de groep fixierijders heerst. Net zoals het baanwielrennen en het tijdrijden is het een wereldje op zich, een subdomein van het wielrennen, maar wel een die zeer relaxed is. “We hebben ook minder regels dan de nationale KNWU-wedstrijden en UCI-koersen,” vertelt Jan-Willem. “Onze wedstrijden staan op de kalender van de KNWU, maar we doen onze eigen jurering. Je hoeft alleen een basislicentie te hebben om deel te mogen nemen aan de wedstrijden. En er zijn wel teams, maar of je in het shirt van je team rijdt of iets anders aandoet, dat moet je zelf weten.” 

“De deelnemer staat centraal. De organisatie is er voor hen, niet andersom. Dat proberen we in onze reglementen ook door te voeren.” Zo zijn er aan de fiets wel eisen gesteld in verband met de veiligheid, maar zijn de vereisten gelimiteerd tot een veertiental logische punten. De fiets moet uiteraard zonder versnellingen en remmen zijn. “En het mag geen omgebouwde wegfiets zijn, je moet gewoon een baanfiets met wegbanden gebruiken. Maar verder mag je veel zelf beslissen, ook welk verzet je erop zet.”

Je fiets en jij
Die keuze van je verzet is een van de charmes van het fixed gear racen, vindt Nathalie Simoens, deelneemster aan de Vast Verzet Bokaal. “Je moet van tevoren kiezen welk verzet je op je fiets zet en daar moet je het mee doen. Dat is veel uitdagender dan op een wegfiets, waar je gewoon kunt schakelen. Fixed gear racen is echt terug naar de basis van je fiets en jij.” De vrouwen die momenteel in de Vast Verzet Bokaal rijden zijn op verschillende manieren in aanraking gekomen met de fixed gear. Nathalie reed al op een racefiets, maar toen ze in 2013 een jaar in Australië woonde en daar op de baan ging rijden, kwam ze een groep Australiërs tegen die hun baanfiets ook op de weg gebruikten. “Toen ik terugkwam in Nederland en hier op zoek ging naar een groep  fixed gear renners op de weg, bleek dat dat hier veel minder gebeurde.” De Nijmeegse vond in Amsterdam toch een groepje en besloot zich bij hen aan te sluiten. Inmiddels rijdt ze voor F.A.S.T. Amsterdam en staat ze tweede in het vrouwenklassement van de Vast Verzet Bokaal. 

De Noorse Silje Lian had echter nog nooit op een racefiets gereden toen ze met fixed gear racen begon. Ze kwam vijf jaar geleden naar Nederland om hier drie maanden te werken, maar ze is nooit meer weggegaan. “Ik had een vriend die op een fixed gear-fiets reed. Hij stimuleerde me om er ook een te kopen en bij het team te gaan rijden.” Afgelopen jaar reed Silje voor het eerst wedstrijden in de Vast Verzet Bokaal en dit jaar gaat ze voor een mooi resultaat in het klassement. 

Mijlpaal
Waar er gemiddeld zo’n zes à zeven vrouwen meedoen aan een Vast Verzet Bokaal-wedstrijd, stonden er in de Waarderpolder maar drie dames aan de start. “Er was vandaag ook een internationale fixed gear-wedstrijd in Parijs, waardoor het startveld hier wat kleiner was,” aldus Jan-Willem. Maar hoewel het aantal vrouwen in Nederland misschien nog wat achterblijft, toont de Red Hook Crit Series aan dat er zeker potentie is voor een groot vrouwenveld. “De kwalificatie bij de Red Hook Crits werkt zoals in de Formule 1: binnen een bepaalde tijdsperiode mogen de deelnemers rondjes rijden en de snelst gereden ronde telt voor het kwalificatieklassement. De groepen die tegelijkertijd hun kwalificatierondes rijden mogen omwille van de veiligheid niet te groot zijn. In New York waren er dit jaar voor het eerst twee kwalificatiegroepen voor de vrouwen nodig vanwege het grote aantal deelnemers, zo’n zestig. Dat was natuurlijk een geweldige mijlpaal. Internationaal zit het dus wel goed, in Nederland moet het nog een beetje groeien. Bij de mannen hebben we inmiddels al zo’n zeventig deelnemers per wedstrijd.” 

Silje vindt het jammer dat ze maar zo weinig vrouwelijke concurrenten heeft, vooral omdat ze denkt dat vrouwen om de verkeerde reden wegblijven. “Het is echt niet zo moeilijk en zeker niet zo gevaarlijk als het er misschien uitziet. Ik denk dat vrouwen dat vooral zelf moeten ervaren. Ze moeten het gewoon eens proberen en ze kunnen dan zien hoe leuk het is!” Op 3 april hield de Vast Verzet Bokaal in samenwerking met Strongher al eens een women’s only fixed gear clinic en de planning is om dat later in het jaar opnieuw te organiseren. Houd de Vast Verzet Bokaal-Facebook in de gaten voor de datum.

De aantrekkelijkheid van de fixed gear-wedstrijden kun je ook eigenlijk het beste zelf ervaren. Als je een Vast Verzet Bokaal-wedstrijd bezoekt, krijg je namelijk ook de unieke, vrolijke stijl van speaker Martijn den Bakker mee. Deze maand kun je naar de Ronde van Zandvoort op 18 juni of naar Nieuw-Vennep op 26 juni. Er zijn dan nog zes wedstrijden later in het jaar. Alle wedstrijden in de Vast Verzet Bokaal zijn te vinden op Facebook. En mocht je echt enthousiast zijn geworden, dan kun je natuurlijk ook gewoon een keertje meedoen! 

Facebook: /VastVerzetBokaal
Instagram: @vastverzetbokaal