Kirchmann verslaat De Jong in proloog Giro Rosa

Kirchmann verslaat De Jong in proloog Giro Rosa

Leah Kirchmann heeft haar Nederlandse team Liv-Plantur het eerste roze in de Giro Rosa bezorgd. De Canadese bleek in de twee kilometer lange openingstijdrit de snelste van het peloton.

Kirchmann won eerder dit jaar de Drentse 8. Ze hield twee rensters van Rabo-Liv net van de zege. Wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong werd tweede, titelverdedigster Anna van der Breggen werd derde. Roxane Knetemann (vijfde) was de derde Nederlandse van Rabo-Liv in de top 5. 


"Ongelofelijk dat ik hier win. De overwinning is voor mij extra speciaal omdat het Canada-dag is en ik pas jarig ben geweest. Ik startte met hoge verwachtingen, maar dat ik hier win, verrast me toch. Ik ga sowieso van mijn dag in het roze genieten, maar als team gaan we de trui ook verdedigen."

Winst op Abbott

Bij Rabo-Liv werd het nipte verlies geaccepteerd en ploegleider Koos Moerenhout zag ook pluspunten. “Natuurlijk is het leuk om te winnen en we hadden het Thalita van harte gegund. Ze komt achttiende van een seconde tekort. Zo goed als niets. Maar dat neemt niet weg, dat ze het heel goed heeft gedaan. Zoals de hele ploeg eigenlijk. Een geweldige start”, vond Koos Moerenhout. De ploegleider zag dat er ondanks de korte afstand al goede zaken werden gedaan voor het klassement. Zo verloor tweevoudig eindwinnares Mara Abbott al 24 seconden op Rabo-kopvrouw Anna van der Breggen. “24 seconden zijn 24 seconden”, constateerde Koos. “Je kan ze nu al beter voor liggen dan achter.”

Foto: © Sportfoto