Tessa Neefjes schrijft geschiedenis op NK

Tessa Neefjes schrijft geschiedenis op NK

Er was dit jaar een primeur voor de eliterensters zonder contract. Op het (gecombineerde) Nederlands kampioenschap in Zuid-Holland kreeg namelijk niet alleen degene die als eerste over de streep kwam een rood-wit-blauwe trui, maar ook de best geplaatste eliterenster zonder contract. De 19-jarige Tessa Neefjes, tweedejaars belofterenster, was de renster die deze trui voor het allereerst mocht aantrekken.

Tekst: Jeanine Laudy; Foto: © Rudie Ottens

Vorig jaar werden er al twee truien uitgereikt op het Nederlands kampioenschap: één aan de winnares van de wedstrijd en eentje aan de best geplaatste belofterenster. Beide truien kwamen echter alsnog in handen van profrensters, namelijk Lucinda Brand en Demi de Jong. Omdat de wedstrijd er ook niet spannender van werd én omdat er al jaren een roep is om ook de vrouwen die zich niet fulltime aan de sport kunnen wijden te belonen op het NK, werd er dit jaar voor gekozen om de beloftetrui te vervangen door een rood-wit-blauwe trui voor de beste eliterenster zonder contract. 


Het NK eindigde met opnieuw een zege voor een Rabo-renster. Anouska Koster reed samen met Parkhotel’s Janneke Ensing op de eindstreep af en legde haar er gemakkelijk op. Achter haar sprintte ploeggenoot Marianne Vos naar een bronzen plak en op nummer 10 stond de eerste eliterenster zonder contract: Tessa Neefjes van de Noord-Hollandse wielervereniging West-Frisia. Met al een dominant seizoen achter de rug was zij één van de favorieten voor deze titel en ze maakte deze favorietenrol ook vrij gemakkelijk waar. Achter haar sprintten Karen Elzing (Jan van Arckel) en Melanie Klement (De Adelaar) met een 12e en 14e plek naar het zilver en brons op het elite zonder contract-NK.

“Het NK was een groot doel voor mij dit jaar”, aldus Tessa. “Toen in december bekend werd dat er een aparte titel voor elite zonder contract kwam, heb ik deze wedstrijd rood omcirkeld - en heb ik er specifiek naartoe getraind. Eerder dit jaar heb ik het regiokampioenschap van Noord- en Zuid-Holland ook gewonnen. Toen ik daar won, hoopte ik stiekem dat het op het NK ook zou lukken. Ik ben erg blij dat dat is gebeurd!”

Geïnteresseerd in voeding
Toen Tessa nog aan dikkebandenraces meedeed, werd haar liefde voor het wielrennen aangewakkerd. Toch was ze pas 14 toen ze haar eerste racefiets kocht. “Als tweedejaars nieuweling ben ik begonnen met wedstrijden rijden.” Inmiddels heeft ze haar middelbare school afgerond en gaat ze volgend jaar naar het hbo. “Ik heb net mijn vwo-diploma behaald. Vanaf september ga ik Voeding & diëtetiek studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben altijd erg geïnteresseerd in voeding geweest, dus deze studie lijkt me erg leuk!” 

Voor het tweede jaar rijdt Tessa nu als belofte wielerwedstrijden, in het tenue van West-Frisia, de vereniging waar ook Eva Buurman begon met koersen. “Het bevalt me erg goed bij West-Frisia, ik vind het een erg leuke club. Het is denk ik wel een voordeel dat Nina [Buysman] en ik maar met z'n tweeën zijn, want we trainen vaak met de mannen mee. Ook hebben we goed contact met onze trainer Tino Haakman; hij begeleidt ons erg goed. En voor de grote wedstrijden zoals de TopCompetitie kunnen we aansluiten bij regioteam Noord-Holland, zodat we ook deze mooie wedstrijden kunnen rijden.”

Maar of Tessa nog lang bij deze vereniging zal fietsen, lijkt niet waarschijnlijk. “Vorig jaar ben ik gevraagd door een UCI-ploeg uit België, Lares-Waowdeals, en daar heb ik een goed gesprek mee gehad. Daarna heb ik dit aanbod met mijn trainer besproken. Maar omdat ik pas eerstejaars belofte was, net 19, en nog niet heel lang fietste, leek het hem beter om nog even te wachten en eerst wat meer ervaring in de koersen op te doen.” Voor volgend jaar hoopt Tessa wel de stap naar een UCI-ploeg te maken en met de rood-wit-blauwe trui zal dat waarschijnlijk wel gebeuren. Maar concrete plannen zijn er nog niet, vertrouwt ze ons toe.

Geen podium in de clubcompetitie
Die ervaring opdoen in de koersen, dat heeft Tessa dit jaar meer dan behoorlijk gedaan. Ze won diverse criteriums en de Tweedaagse Peize-Nieuw Roden, onderdeel van de clubcompetitie. “De gehele clubcompetitie winnen gaat helaas niet meer lukken, want bij de clubcompetitiewedstrijd in Veldhoven ben ik gevallen, waardoor ik geen punten had. En ook heb ik de Krasna Lipa in Tsjechië gereden, waardoor ik de Ronde van Alkmaar niet kon rijden. Dat vond ik wel erg jammer; ik vond het een lastige keuze. Hierdoor denk ik dat zelfs het podium in de clubcompetitie heel lastig zal worden.” Tessa staat nu 5e in het klassement met 274 punten. De nummer 4, Rixt Meijer (Stouwdam Ladies) staat op 339 punten en Karlijn Swinkels (Bergbeklimmers) staat op plek 3 met 348 punten. Met alleen nog het finaleweekend lijkt het podium er inderdaad niet meer in te zitten. 

Wel is Tessa zeer blij met het initiatief om de clubcompetitie voor vrouwen te organiseren. “Het is erg leuk dat er dit jaar veel verschillende soorten wedstrijden in zitten. Zoals een erg mooie ploegentijdrit van Lelystad naar Enkhuizen, twee keer een tweedaagse wedstrijd en ook nog twee mooie klimwedstrijden. Ik vind het persoonlijk erg fijn dat die er in zitten, want ik rijd anders bijna nooit klimwedstrijden en hier kun je er tenminste ervaring in opdoen.” 

Met die ervaring heeft Tessa in de Krasna Lipa (of Tour de Feminin), een meerdaagse wedstrijd in Tsjechië, een aardige prestatie neergezet door 67e te worden in het algemeen klassement. De rest van het seizoen mag zij de rood-wit-blauwe trui tonen in de resterende wedstrijden. En wat voor tenue zij volgend jaar mag aantrekken? Dat wordt nog even afwachten, maar het moet gek lopen als dat geen UCI-tenue wordt.