Rumoer als stoorzender of motivator voor Armitstead?

Rumoer als stoorzender of motivator voor Armitstead?

Daags voor de wegwedstrijd bij de vrouwen op de Olympische Spelen gaat het niet slechts om de spanning of Marianne Vos haar winst van vier jaar terug kan herhalen, maar is er nieuws rondom wereldkampioene Lizzie Armitstead, een andere grote favoriete voor de Olympische titel. De afgelopen weken kwam zij niet meer in actie, maar waar iedereen dacht dat dat te maken had met haar voorbereiding op Rio, blijkt deze week dat ze een voorlopige schorsing uitzat vanwege enkele gemiste dopingtests.

Dinsdag maakte de Daily Mail bekend dat het Britse anti-doping agentschap, UK Anti-Doping (UKAD), de wereldkampioene had aangeklaagd vanwege drie gemiste dopingtests binnen een periode van twaalf maanden. En daar staat een schorsing tegenover. Dat zou betekenen dat ze de Olympische Spelen in Rio, waar ze sinds haar zilveren medaille van London 2012 naartoe heeft gewerkt om ditmaal met goud naar huis te gaan, zou moeten missen. Op 11 juli werd ze voorlopig geschorst, maar ze vocht haar zaak succesvol aan bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) en gaat nu dus alsnog naar Rio. Geen ideale situatie en het is de vraag wat al dit gedoe mentaal met haar heeft gedaan. Maar misschien is ze er wel extra door getergd en alleen nog maar gemotiveerder om nu die gouden plak binnen te halen. 


Feiten op een rij

Voor wie het ’n beetje gemist heeft, of voor wie het overzicht niet meer heeft, hier de feiten op een rij.

- Lizzie Armitstead miste het afgelopen jaar drie dopingtests De eerste dopingtest die Lizzie miste was van 20 augustus 2015, tijdens de Vargarda Wereldbekerwedstrijden in Zweden. Ze droeg toen ook de leiderstrui in de Wereldbeker. Daarna miste ze nog een test op 5 oktober 2015 en recent nóg een, afgelopen 9 juni

– een week voor de Aviva Women’s Tour, die ze won. Dit betekent dus drie gemiste tests in een periode van twaalf maanden. Onder de regels van het World Anti-Doping Agency (WADA) staat daar een schorsing van twee jaar tegenover.

- Eén van de gemiste dopingtest is succesvol aangevochten In een rechtszaak bij het CAS tussen Lizzie Armitstead en UKAD wist Armitstead de eerste gemiste dopingtest succesvol aan te vechten, omdat de dopingcontroleur fouten had gemaakt. De uitspraak van het CAS is nog niet gepubliceerd, maar hij zou onvoldoende moeite hebben gedaan om Lizzie te pakken te krijgen, waarvoor strenge regels in de protocollen staan. De andere gemiste tests werden niet aangevochten, maar de uitleg daarvan was enerzijds een administratieve fout en anderzijds een noodgeval vanwege ziekte in de familie.

- British Cycling betaalde alle juridische kosten van Lizzie Armitstead De Britse wielerbond heeft dit jaar al aardig wat kritiek over zich heen gekregen en daar komt nu nog een saillant detail bij: British Cycling heeft alle juridische kosten voor Lizzie betaald. Vooral de zich ondergewaardeerd voelende mountainbikers lieten daarover van zich horen, die altijd al het gevoel hebben dat ze een lagere prioriteit hebben bij de bond dan weg- en baanwielrenners.

- Lizzie Armitstead wijt haar fouten aan naïviteit Kort nadat het nieuws naar buiten kwam, was het opnieuw de Daily Mail die met een reactie van de wereldkampioene zelf kwam. “Ik ben een van de meest geteste atleten in de wereld. Ik ben afgelopen jaar tenminste zestien keer getest. Het moeilijkste aan dit alles is dat er nu altijd mensen zullen zijn die aan mijn prestaties twijfelen. Mijn dominantie van het afgelopen voorjaar was het resultaat van heel hard werken, een geweldig team en een aantal mensen die rotsvast mij geloven. Ik kan alleen maar zeggen dat ik schoon ben en een eerlijk persoon,” zegt ze. Waarom ze de eerste van de drie gemiste dopingtests pas een jaar later aanvecht, zegt ze: “Ik heb er wel over nagedacht om al direct de gemiste test aan te vechten, maar het was slechts mijn eerste overtreding. Het WK kwam eraan dus ik zou al snel naar de Verenigde Staten reizen. Ik wilde me volledig daarop focussen.”

Uiteraard blijven er alsnog wel wat vragen over rondom deze hele zaak. Waarom werd er bijvoorbeeld nergens gepubliceerd dat Lizzie Armitstead een tijdelijke schorsing uitzat? En waarom laat je het überhaupt zo ver komen? De komende dagen, weken of misschien wel maanden zullen meer duidelijkheid verschaffen over deze zaak, maar zoals ze zelf zegt is de grootste schade al geleden, omdat er nu altijd mensen zullen zijn die niet meer 100% in haar eerlijkheid geloven.

Olympische Spelen

Nu dan terug naar de echt sportieve kant van het wielrennen: de Olympische Spelen in Rio! Mét Lizzie Armitstead aan de start dus. De wegwedstrijd van de vrouwen vindt aankomende zondag plaats en start om 12.15u plaatselijke tijd. Dat betekent 17.15u Nederlandse tijd en dus perfect om met het bord op schoot voor de tv ernaar te kijken! NOS, Eurosport en Sporza zenden allemaal op zijn minst de finale live uit. Voor de echte beleving kun je ook naar de Olympic Experience in Den Haag gaan, om daar op een groot scherm de wedstrijd te bekijken met andere Oranjefans. Meer informatie over het parcours en de deelnemers aan de wegwedstrijd in Rio, en later de tijdrit, kun je lezen op Ella CyclingTips.