Europese titel van Dijk

Europese titel van Dijk

Ellen van Dijk is in het Franse Plumelec Europees kampioene tijdrijden bij de elite-vrouwen geworden. De Woerdense realiseerde op het 25,4 kilometer lange parcours een tijd van 36 minuut 41. Daarmee bleef ze Anna van der Breggen achttien seconden voor, die met een tweede plaats het succes van de equipe van bondscoach Johan Lammerts compleet maakte.

De Russin Olga Zabelinskaya had nog eens vijf tellen meer nodig en won het brons. In de categorie beloften-vrouwen – die apart werden geklasseerd - kwam Riejanne Markus één plaats en één seconde te kort voor een bronzen medaille en werd vierde.


Onder de indruk
Bondscoach Johan Lammerts was onder de indruk van zijn rensters. “Natuurlijk hoopten we op een dergelijk scenario, gezien de kwaliteiten van onze rensters, maar fikse concurrentie was er met name in de persoon van Zabelinskaya wel degelijk. Ellen liet onderweg al zien een sterke dag te hebben. Bij het tussenpunt kon ik haar melden dat ze de snelste was, maar ze wist die lijn tot het einde toe door te trekken. Het parcours was glooiend en zeker niet zo vlak als we straks op het wereldkampioenschap in Qatar kunnen verwachten, maar zowel Ellen als Anna kon hier zeer goed uit de voeten. Zij zijn normaal gesproken aan elkaar gewaagd, maar vandaag was Ellen van Dijk simpelweg te sterk voor iedereen.” Met de Europese titel verdiende Van Dijk ook een extra startplaats op het wereldkampioenschap tijdrijden in Qatar. Nederland mag daar volgende maand met drie in plaats van twee rensters starten. “Gezien de wereldtoppers die we in huis hebben op dit onderdeel een prettige bijkomstigheid” meent Lammerts.

Titel is opsteker
Ellen van Dijk twijfelde in de aanloop naar de Europese titelstrijd tegen de klok of ze zou starten. “Ik voelde me niet topfit, maar omdat ik niet daadwerkelijk ziek ben, ben ik toch vertrokken. Achteraf ben ik daar blij mee, want ik bleek vandaag sterk genoeg om te winnen. Dat ik onderweg door kreeg dat ik de sterkste was, daar had ik op gerekend. De besten starten immers nog achter mij, maar het is heel mooi dat ik hier uiteindelijk ook win met een duidelijk verschil. Omdat het parcours veel vals plat kende, had ik nooit het idee dat ik supersnel ging, maar ik bleek toch de snelste te zijn. Na de Olympische Spelen van Rio was er eerst wat teleurstelling over die vierde plaats en was natuurlijk ook even de focus weg. Deze titel is een opsteker richting het wereldkampioenschap in Qatar. Het parcours daar is vlak en dat ligt me eigenlijk nog meer, al moet ik zeggen dat ik dit seizoen ook op een parcours met meer hoogtemeters goed uit de voeten kan.”  

Gun het Ellen
Van der Breggen was vertrokken voor de Europese titel. “De gedachte de eerste Europese titel bij de elite-vrouwen te kunnen winnen, sprak me zeker aan. Ik startte ook goed, maar waar ik normaal dan in het tweede deel een keer kan versnellen, had ik die power vandaag niet. .” Van der Breggen zag de titelstrijd als meer dan een tussenpunt richting het WK. "Na Rio ben je natuurlijk eerst met andere zaken bezig, maar in de Boels Rental Ladies Tour kon ik weer stappen zetten richting mijn normale niveau. Maar daar had ik ook wel gezien dat Ellen een pittige tegenstandster zou worden op dit EK. Maar als ik dan toch moet verliezen, dan maar van Ellen. Ik gun het haar van harte. Zoals ik ook blij ben dat we een extra startplek hebben op het WK. Zo hoeft de bondscoach niemand teleur te stellen" zegt ze verwijzend naar de goede vorm die ook Annemiek van Vleuten etaleert op dit moment.