Van der Breggen wint EK wielrennen

Van der Breggen wint EK wielrennen

Anna van der Breggen is in Plumelec Europees kampioene op de weg geworden. De olympisch kampioene toonde zich in een sprint heuvelop de sterkste van een fiks uitgedund peloton. Die groep versplinterde nog onder impuls van Van der Breggen en Niewiadoma, normaal ploeggenotes bij Rabo-Liv.

Kasia Niewiadoma uit Polen werd tweede en werd daarmee kampioene bij de beloften-vrouwen. Het brons ging naar de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Marianne Vos was op de zevende plaats de tweede Nederlandse in de top 10.


De Nederlandse vrouwen reden een aanvallende koers. Lucinda Brand meldde zich in de vlucht van de dag en later probeerden ook Amy Pieters en Anna van der Breggen het. De laatste trok de wedstrijd alsnog naar zich toe.

Anna van der Breggen: "Het is speciaal om deze eerste editie te winnen van een Europees Kampioenschap voor elite-vrouwen. Maar het is ook een ongelofelijk seizoen geweest. Na de olympische titel heb ik opnieuw een gouden medaille. Alleen hoort er deze keer ook een trui bij. Het is een seizoen waar je vooraf van droomt, ik kan alleen maar heel gelukkig zijn met hoe het is gelopen." Van der Breggen roemde ook de ploeg. "We hadden een sterk blok hier, het is mooi om daar deel uit van te mogen maken en het uiteindelijk ook namens Nederland af te ronden. Anderen waren ook goed vandaag, Lucinda Brand probeerde weg te komen in een groep en ook Amy Pieters en Chantal Blaak reden van voren. Ik gaf aan de anderen aan me goed te voelen en toen is de laatste ronde voor mij gereden. Op de laatste klim - de Cadoudal - zou ik het dan af moeten maken. Dat is gelukt."