Nieuwe teams voor Nederlandse rensters in 2017

Nieuwe teams voor Nederlandse rensters in 2017

Het is bijna het nieuwe jaar, dus bijna alle contracten zijn getekend voor het nieuwe seizoen. Veel dames blijven bij het team waar ze in 2016 ook voor reden, maar er zijn er ook een aantal die van team wisselen. Vooral de voormalige Rabo-Liv ploeg valt flink uit elkaar. Met die sterke rensters nu allemaal bij andere teams, zou dat best eens heel spannende wedstrijden kunnen gaan opleveren! Hier een overzicht van de Nederlandse rensters die in 2017 voor een nieuw team hebben gekozen. 

Anna van der Breggen, Amy Pieters en Jip van de Bos voegen zich bij Boels-Dolmans
Boels-Dolmans lijkt opnieuw het topteam van het vrouwenwielrennen te worden in 2017. Evelyn Stevens gaat met pensioen, maar de Olympisch kampioene Anna van der Breggen voegt zich bij het Nederlandse team, samen met landgenotes Amy Pieters en Jip van den Bos. Een flinke aanwinst dus voor het team en het lijkt er dan ook op dat ze weer met veel overwinningen aan de haal gaan in 2017.
www.boelsdolmanscyclingteam.com 

 


Ellen van Dijk en Lucinda Brand naar Team Sunweb
Het was een verrassende aankondiging, dat voormalig wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk Boels-Dolmans na drie jaar verlaat en naar het kleinere Team Liv-Plantur gaat. Dat team zal volgend jaar opereren onder de naam Team Sunweb en Van Dijk krijgt Lucinda Brand erbij als ploeggenoot, die overkomt van Rabo-Liv. Twee verschillende soorten rensters, met Van Dijk als echte tijdritspecialist en Brand als technische renster, die het wegprogramma met het veld combineert. Team Sunweb krijgt er met hen twee heel sterke kopvrouwen bij! 
www.teamgiantalpecin.com  

Team Hitec verwelkomt Nina Kessler en Ilona Hoeksma 
Samen met Rozanne Slik en Karen Elzing vormen Nina Kessler en Ilona Hoeksma een ‘squad’. Afgelopen jaar reden ze allemaal voor een andere ploeg, maar komend jaar zullen twee van hen in hetzelfde tenue gaan rijden. Kessler en Hoeksma stappen over van respectievelijk Lensworld-Zannata en Parkhotel Valkenburg naar het Noorse Team Hitec, onder leiding van Karl Lima. Kessler zal Kirsten Wild’s plek op gaan vullen als de sprinter van het team, aangezien zij naar Amerika vertrekt. 
www.teamhitecproducts.no 
 
Nieuwe ploeg voor Marianne Vos, met Riejanne Markus als nieuwe aanwinst
Dat Rabo-Liv ermee zou gaan stoppen was lange tijd bekend, maar het duurde best een tijdje voor er een nieuwe ploeg bekend werd gemaakt voor de voormalig multidisciplinaire wereldkampioene Marianne Vos. Inmiddels is bekend dat de ploeg met elf rensters gaat rijden onder de naam WM3 Pro Cycling. Vanuit Rabo-Liv gaan Yara Kastelijn, Nederlands kampioene Anouska Koster, Jeanne Korevaar en Moniek Tenniglo met haar mee, en daar komt onder andere Riejanne Markus bij, die afgelopen jaar voor Team Liv-Plantur reed.

Kirsten Wild en Willeke Knol in Amerikaanse dienst bij Cylance
Dat Kirsten Wild nog eens in Amerika wilde rijden, dat was bekend. In 2017 krijgt ze die kans bij Cylance Pro Cycling. En ze neemt haar streekgenote Willeke Knol, van Lotto-Soudal, mee naar de andere kant van de plas. Ze zijn de enige twee Nederlandse rensters in het team, maar dat deert hen niet. De eerste bijeenkomst vorige maand in Los Angeles was erg geslaagd, dus Wild en Knol zijn beide erg enthousiast om in 2017 voor het team uit te komen.
www.cylanceprocycling.com

Op Franse les voor Roxane Knetemann
Het Franse team Poitou-Charentes Futuroscope wilde een iets internationale insteek van hun ploeg. Ze hebben Roxane Knetemann aangetrokken, die haar ploeggenote van Rabo-Liv, Shara Gillow, daarmee naartoe neemt. Ze zijn met Eri Yonamine uit Japan de enige niet-Franse rensters in het team in 2017, dus écht internationaal is het nog niet. Maar het is wel een nieuwe kans voor Knetemann, in een team waarin ze eindelijk eens zelf de kopvrouw is. Vanaf 2017 zijn ze te zien in de FDJ-outfit die we kennen van het mannenteam.
www.cyclisme-pch-futuroscope-86.com 

Parkhotel Valkenburg breidt uit  
Een flinke uitbreiding met jonge Nederlandse rensters bij Parkhotel Valkenburg! Waar Van den Bos dus vertrekt naar Boels-Dolmans, komt Demi de Jong vanuit die ploeg juist voor Parkhotel rijden. Ze krijgt gezelschap van Kyara Stijns, die overkomt van Team Liv-Plantur, en maar liefst vier dames tekenden hun eerste profcontract bij Parkhotel Valkenburg: Ester van Veen, junior wereldkampioene tijdrijden Karlijn Swinkels, Nederlands kampioene tijdrijden elite-zonder-contract Aafke Soet en Nina Buysman. 
www.parkhotelvalkenburgct.nl

Een verrassende transfer van Thalita de Jong naar Lares-Waowdeals
Waarschijnlijk de grootste verrassing in het transferseizoen dit jaar was de bekendmaking van Thalita de Jong dat ze volgend jaar voor het relatief kleine Belgische ploegje Lares-Waowdeals zal rijden. Nu blijkt dat die ploeg flink uitbreidt, maar het is duidelijk dat De Jong de absolute kopvrouw is binnen die ploeg. Uiteraard blijft de wereldkampioene cross de weg combineren met het veld.
www.lares-waowdeals.com  

Janneke Ensing in Italiaanse dienst bij Alé Cipollini
Janneke Ensing zal in 2017 een van zeven nationaliteiten zijn binnen het Italiaanse team Alé Cipollini. Een echte internationaliseringsslag dus bij dit team. We zien Ensing volgend jaar in het kenmerkende fluorgele wielertenue van deze ploeg.
www.alecipolliniteam.com  

Claudia Koster terug prof bij het Deense BMS Birn
Vier jaar geleden was Claudia Koster profrenster bij het Sengers Ladies Team, als ploeggenoot van Anna van der Breggen, Geerike Schreurs en Vera Koedooder. In de jaren erna reed ze voor het LSV-team Parkhotel Valkenburg en clubteams DTS Zaandam en GRC Jan van Arckel. Nu maakt ze de stap weer omhoog naar een UCI-team. Ze gaat in Deense dienst rijden, voor BMS Birn, waar niemand minder dan Bjarne Riis haar en haar ploeggenoten zal gaan begeleiden.
www.bmsbirn.dk  

Anouk Rijff wisselt van Belgische ploeg
Ze gaat weg bij Lotto-Soudal, maar Anouk Rijff blijft in Belgische dienst. In 2017 komt ze uit voor het Lensworld-Kuota team van Heidi van de Vijver, waar ook Winanda Spoor voor rijdt en waar Nina Kessler dus vertrok.
www.lensworld-zannata-etixx.com  

Puck Moonen wordt prof bij Lotto-Soudal 
Al jaren een ambassadrice van het fietsmerk Ridley en vanaf 2017 zal Puck Moonen ook profrenster worden bij een team dat op Ridley-fietsen rijdt. Lotto-Soudal biedt haar een plekje aan bij het team van voormalig Belgisch kampioene Liesbet de Vocht, onder wiens leiding ze haar eerste seizoen als prof gaat meemaken.
http://lottosoudal.be/