Van der Breggen imponeert met zege in AGR

Van der Breggen imponeert met zege in AGR

Anna van der Breggen heeft de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen. De olympisch kampioene van Boels-Dolmans reed op de Bemelerberg weg uit een kopgroep van zes en wist haar solo succesvol af te ronden.

Voor Van der Breggen was dit haar eerste wegzege van het seizoen. Wel won de Zwolse op de mountainbike. Lizzie Deignan maakte het succes compleet voor Boels-Dolmans door de sprint voor de tweede plek te winnen. Kasia Niewiadoma zorgde ervoor dat ook WM 3 op het podium stond met haar de derde stek. Deignan ging de finale in met Kasia Niewiadoma (WM3) en Elisa Longo Borghini (Wiggle-High 5).

Ellen van Dijk hield namens Sunweb het tempo daarachter hoog in dienst van Women's WorldTour-leidster Coryn Rivera. Maar op de Bemelerberg bracht Annemiek van Vleuten Anna van der Breggen terug voorin de koers. Rivera sprong mee, maar had net als de anderen geen antwoord toen Van der Breggen vrijwel direct een nieuwe versnelling plaatste. Die bleek beslissend.


Van der Breggen zei achteraf: "We wisten dat we de koers hard moesten maken met ons team. Toen we aansloten bij de koplopers, kon ik er eigenlijk direct overheen. Met de wind in de rug.  Alleen de Cauberg op is altijd een gok, maar ik had de benen om het af te maken. Met zoveel mensen aan de kant, gaven de laatste honderden meters me kippenvel, ik kon mijn ploegleider niet meer horen in mijn oortje."

" Het laat me ook zien dat ze vorm weer goed is en dat ik ook de komende twee klassiekers mee zou moeten kunnen doen om de winst. Dit geeft vertrouwen. Dat ik afgelopen week de Healthy Ageing Tour kon rijden is ook goed geweest. Na een minder voorjaar door ziekte kon ik zo toch weer via wat meer wedstrijddagen in vorm komen." "Ik ben blij dat ik hier heb kunnen winnen. Dit is toch heel speciaal, zo'n koers in Nederland.Het is een belangrijke dag voor ons. Wielrennen in Nederland is belangrijk voor ons. Als land doen we het uitstekend, maar buiten Drenthe ah ebben we geen grote koers. Dat we die nu wel hebben maakt dit een grote dag voor ons." V