Van Haaften naar eerste winst in Peize

Van Haaften naar eerste winst in Peize

Kirstie van Haaften heeft de Omloop van Peize op haar naam geschreven. De renster van Restore Cycling won na 95,4 kilometer de sprint van een kopgroep van vijf rensters. Tweede werd Amber van der Hulst van Stadion/BS Volendam en de derde plaats was voor Janieke Kalsbeek van WV de Kannibaal.

De kopgroep was halverwege koers in de vijfde van negen ronden ontstaan, nadat in de eerste helft van de omloop diverse eenlingen en duo's het hadden geprobeerd weg te komen. Deze werden allen al snel weer teruggepakt door het peloton. De voorsprong van de vijf schommelde lange tijd tussen 40 en 50 seconden, maar in de finale liep het nog op naar 1 minuut en 15 seconden. Bij het ingaan van de laatste ronde probeerde de leidster van de Centric clubcompetitie, Lorena Wiebes van SwABoladies.nl, het nog om te ontsnappen uit het peloton, maar ook dit ging niet door. Vanuit de kopgroep probeerde Simone de Vries van GRC Jan van Arckel in de laatste twee kilometer nog om weg te rijden, maar Van Haaften haalde haar persoonlijk terug. Van Haaften was na afloop zeer blij met haar overwinning. ,


,Ik zat nog te denken of ik zou gaan demarreren, maar ik heb gok gewaagd om het op een sprint te laten aankomen. In de laatste ronde had ik gekeken wie er nog fris zat en toen de gok gewaagd, het lukte om de winst te pakken. Net voor de laatste bocht kwam ik op kop en ben toen volle bak doorgereden", aldus een blije Kirstie van Haaften na afloop. De kop van het peloton ging op ongeveer tweehonderd meter voor de finish in de 1-na-laatste-bocht onderuit op de door de regen glad geworden klinkers. Kersvers Nederlands kampioene zonder contact Marjolein van 't Geloof van GRC Jan van Arckel reed op kop van dat peloton en schoof ineens onderuit en toen lagen er even later een stuk of twintig vrouwen op de klinkers, met ook daarbij klassementsleidster Lorena Wiebes, die met een licht bebloede elleboog over de finish kwam. 

Maandag volgt er om 12.00 uur in Nieuw-Roden een korte tijdrit en om 16.00 uur vindt daar ook nog een omloop plaats.

Tekst en foto:©  Rudie Ottens

Uitslag omloop Peize 95,4 km:

1. Kirstie van Haaften (Restore Cycling) 2.13.49
2. Amber van der Hulst (Stadion/BS Volendam) z.t.
3. Janieke Kalsbeek (WV de Kannibaal) z.t.
4. Marissa Baks (Swaboladies.nl) z.t.
5. Simone de Vries (Jan van Arckel) z.t.
6. Nienke Wasmus (Mol-Ahoy-Spartaan-WWV) op 47 sec.
7. Susanne Meistrok (Restore Cycling) z.t.
8. Minke Bakker (Restore Cycling) z.t.
9. Lysanne Rohde (WV Breda) z.t.
10. Ymke Stegink (WV de Jonge Renner) z.t.