Van der Breggen naar tweede eindzege Giro Rosa

Van der Breggen naar tweede eindzege Giro Rosa

Boels-Dolmans heeft de Giro Rosa succesvol afgesloten. Megan Guarnier won de slotetappe, terwijl Anna van der Breggen voor de tweede keer als eindwinnares van de Italiaanse vrouwenronde werd gehuldigd.

Guarnier was ook de eerste roze truidraagster in de ronde. De Amerikaanse kwam als eerste over de meet van de winnende formatie in de ploegentijdrit. Vervolgens nam Van der Breggen de leiderstrui over in de tweede etappe en stond deze vervolgens niet meer af.

Deze editie van de Giro Rosa was zeer succesvol voor de Nederlandse rensters. Annemiek van Vleuten won twee ritten, schreef het bergklassement op haar naam en eindigde als derde in het klassement. Ook Lucinda Brand  (Sunweb) won een etappe.


In de slotrit testten de toppers van het klassement elkaar nog een keer., maar niemand wist een definitieve kloof te slaan op de laatste beklimming van deze Giro Rosa, waarna een kleine groep sprintte voor de laatste dagzege. Guarnier won vorig jaar het eindklassement van deze ronde.

Volgens Van der Breggen voelde deze zege meer als een teamoverwinning in vergelijking met haar eindwinst in 2015. "We hebben met Boels-Dolmans een sterk team, waarin we verschillen konden maken en ze ook konden verdedigen. Ze hielden me bij de les, als ik even te ver terugzakte in het peloton. Ze steunden me ook enorm.  Het routeschema leende zich goed voor een meer verdedigend scenario. En zo konden we rijden nadat Annemiek van Vleuten op achterstand kwam.  Hoewel er veel beklimmingen waren, misten we de lange klimmen waarin grote verschillen gemaakt konden worden. Bovendien speelde de hitte een rol, twee ritten van circa 140 kilometer werden daardoor echt een uitputtingsslag. Dan is een ploeg om je heen heel belangrijk.'