Van Vleuten grijpt wereldtitel, van der Breggen wint zilver

Annemiek van Vleuten is in Bergen wereldkampioene tijdrijden geworden. De renster van Orica-Scott moest aanvankelijk tijd toestaan op de vroeg gestarte Anna van der Breggen, maar bleek in het slotstuk onnavolgbaar.

Olympisch kampioene Van der Breggen gaf uiteindelijk twaalf tellen toe en won het zilver. De Australische Katrin Garfoot eiste het brons op in Noorwegen. Ellen van Dijk eindigde op een vijfde plaats.

Voor Van Vleuten was het de eerste tijdritmedaille op een WK. Van der Breggen won eerder zilver in Richmond (2015). De Gelderse is de derde Nederlands wereldkampioene op dit onderdeel na Leontien van Moorsel en Ellen van Dijk.

Van Vleuten was afwisselend dolblij en in tranen. "Ik kan het nog niet geloven. Dit seizoen verras ik mezelf met mijn prestaties. Ik heb nooit eerder in mijn loopbaan gedacht wereldkampioene tijd te worden. Dit jaar ging ik erin geloven en dat maak ik hier waar. Het begon hard te regenen onderweg, ik verloor ook wat seconden in de afdaling en moest voorzichtig zijn. Even was ik bang dat het weer roet in het eten zou gooien. "Dat duurde een seconde. Daarna bleef ik gefocust en heb bergop nog een tandje bij geschakeld. Ik hield nog wat reserve voor de laatste vijf kilometers en daar ben ik volle bak gegaan. Het is nauwelijks te bevatten dat ik straks de regenboogtrui mag dragen in de tijdritten." Van Vleuten prees ook de overstap naar Orica-Scott. "Door deze ploeg geniet ik meer dan ooit van het fietsen. Er is een grote focus op aerodynamica en tijdsvoordelen, ik ben bij deze ploeg ook veel verbeterd in positie en techniek. Bij deze ploeg heb ik voor het eerst ook zelf een tijdritfiets tot mijn beschikking, zodat ik mezelf ook op training heb kunnen uitdagen. Bovendien spreekt de mentaliteit bij Orica-Scott mij aan. Er is een goede mix van hard werken en ontspanning, dat voelt goed."

 


Anna van der Breggen zat lang in de hotseat, maar won uiteindelijk zilver. "Natuurlijk is het balen dat je net te kort komt. Ik miste in de afdaling de power om seconden te pakken. Annemiek pakte daar ook het verschil. Het is mooi dat het Annemiek is die me voor blijft, beter dan een concurrente uit het buitenland. Ik had uiteraard liever gewonnen, want deze zilveren medaille had ik al." Ze vertrok vroeg. "Ik was aan de ene kant blij dat ik het snel gehad had. Maar ik ben iemand die graag wil weten wat de tijdsverschillen zijn. Maar dat was nu niet echt van belang, omdat ik als tweede gestart was. Maar je kunt misschien wel een paar seconden pakken, maar ik denk niet dat dit het verschil gemaakt heeft." Foto's: © Sportfoto