Pieters is Ryan te snel af in Ronde van Drenthe

Pieters is Ryan te snel af in Ronde van Drenthe

De Ronde van Drenthe is gewonnen door Amy Pieters. De renster van Boels-Dolmans wees met Alexis Ryan de winnares van de Drentse 8 terug. De derde plek was voor Chloe Hosking.

In de finale werden op last van de politie twee van drie nieuwe stroken in de buurt van Hoogeveen geschrapt.  "We kregen op de communicatie van ploegleider Danny Stam door dat de finale veranderd was. We zaten er goed van voren, maar het sprintscenario was ook prima voor mij. Achteraf ging ik misschien iets te vroeg aan, ik kwam al vanuit de bocht op kop. Maar toen Ryan er naast kwam, kon ik nog een keer door versnellen en zo toch winnen."


Floortje Mackaij was één van de meest strijdlustige rensters in de finale, maar het was hollen en stilstaan voorin de koers. Als het tempo even heel hoog had gelegen, viel het vrijwel stil. 

Door de vier beklimmingen van de VAM-berg viel het veld helemaal uiteen, maar de groepen kwamen weer samen. Door een val moest onder anderen wereldkampioene Chantal Blaak de anderen laten gaan. 
Een groep met onder andere Marianne Vos, Janneke Ensing, Moniek Tenniglo, Jolien D'hoore, Amy Pieters en Jeanne Korevaar reed even weg, maar Ellen van Dijk reed in dienst van Coryn Rivera de kloof weer dicht.

Pieters heeft haar eerste wegwedstrijd van het seizoen direct gewonnen. Een week geleden werd ze met Kirsten Wild nog tweede op het WK koppelkoers op de piste in Apeldoorn. "Ik voel me sterker dan vorig jaar en het kan goed zijn dat dit komt door de baantrainingen van de afgelopen periode. Het was mijn grote doel voor dit jaar om meer te winnen. Het begin is goed, maar ik weet niet of ik deze lijn kan doortrekken. Dat hoop ik uiteraard wel."
Alexis Ryan was content met haar tweede plek. "In drie dagen tijd win ik mijn eerste UCI-koers in de Drentse 8 en sta ik voor het eerst op het podium van een Women's WorldTour-wedstrijd. De sprint verliep gewoon goed, maar Amy was te sterk voor mij. Ik vertrek tevreden naar huis. "