Amstel Gold Race voor Blaak

Amstel Gold Race voor Blaak

De Amstel Gold Race voor vrouwen is gewonnen door Chantal Blaak. De wereldkampioene - vorige week nog succesvol met dagwinst in de Healthy Ageing Tour - versloeg Lucinda Brand (tweede) en Amanda Spratt (derde).

 

Het duurde lang voordat er rensters de ruimte kregen, maar toen wist een achttal toch ruim twee minuten aan voorsprong bijeen te rijden. In die groep zaten Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), Lucinda Brand (Sunweb), Alexis Ryan (Canyon-Sram), Lotta Lepisto (Cervelo-Bigla), Audrey Gardon (Wiggle-High 5), Riejanne Markus (Waowdeals) en Giorgia Bronzini (Cylance). 

Blaak viel met nog een kleine twintig kilometer te gaan - op de voorlaatste beklimming van de Cauberg - en kreeg Amanda Spratt en Alexis Ryan mee. 

 


Lucinda Brand dichtte de kloof en probeerde direct aan te vallen, maar kreeg de rest op haar wiel. Gordon was de volgende die het probeerde. Bronzini en Lepisto haakten op dat moment af.

 

Op dat moment probeerden rensters als Rozanne Slik (FDJ) en Janneke Ensing (Ale Cipollini) de sprong naar voren in extremis nog te maken, maar ze zagen de poging stranden.

Ook Riejanne Markus was met negen kilometer van het einde de volgende die het probeerde, maar ook nu liep alles samen. De renster van Waowdeals kreeg wel de prijs van de strijdlust. Uiteindelijk zag ze Blaak, Brand en Spratt wegrijden.

Blaak:  "Natuurlijk ben ik heel blij met deze zege. Ik was weg met de kopgroep en hoorde dat mijn ploeggenoten in mij geloofden. Ploegleider Danny Stam zei tegen de anderen dat ik een sterke indruk maakte en toen zeiden de andere rensters dat ik ervoor kon gaan. Daar ben ik heel blij mee. Dit is een heel bijzondere wedstrijd voor mij om te winnen. Ik rijd al een paar weken heel sterk, ik had goede benen."

Ze had de hele dag al genoten. "Het was bijzonder om in de regenboogtrui door eigen land te koersen. "Ik heb mijn naam heel vaak gehoord deze dag, daar kreeg ik heel veel moraal van. De Ronde van Vlaanderen was mijn droomdoel van dit seizoen. Toen dat niet lukte voor mijzelf heb ik de focus snel verlegd naar hier. Ik heb de afgelopen weken laten zien dat ik dit ook wel aankan. Ik moest me inhouden om niet weer aan te vallen, maar toen de snelle Ryan er was, moest ik van mezelf op de sprint vertrouwen. Het was een scenario voor ons team om op deze manier te winnen, ik mocht dat ondernemen."

Brand kon wel leven met tweede plek.: "Het doel was om mee te zijn met een ontsnapping met één van ons. We sloegen snel een kloof en waren met acht rensters, waardoor de klimsters niet snel de kloof konden overbruggen. Ik ben blij met deze tweede plek, ben er ook trots op, mijn seizoen was nog niet zo heel geweldig, dus een podiumplaats in eigen land is iets om tevreden mee te zijn. Ik wist dat het lastig was om Chantal Blaak in deze vorm te verslaan, ik heb mijn best gedaan, maar kan prima leven met deze afloop."