Bijwaard en Braam juichen in Roden

Bijwaard en Braam juichen in Roden

Eva Bijwaard heeft de afsluitende klassieker van het Wielerweekend Roden gewonnen. In de sprint bleef ze Femke Markus en Amber van der Hulst voor.

 

Danique Braam won het Wielerweekend en is de nieuwe leidster in de KNWU Clubcompetitie. Floor Weerink (Kannibaal) is de leidster in het jongerenklassement.

 


Uiteindelijk werd het een massasprint in de straten van Roden. En dat terwijl er veelvuldig aangevallen werd. Annet Pit (Adelaar Ladies) was de eerste die het waagde, ze kreeg driekwart minuut, maar werd snel weer in de kladden gegrepen.

 

Vervolgens waren het Janiek Kalsbeek (Kannibaal) en Mylene de Zoete (Jan van Arckel) die een uitval waagden en bijna twee minuten voorsprong vergaarden. Merel Hofman ging er achteraan, maar eerst werd zij tot de orde geroepen, waarna ook het leidende duo werd ingerekend.

In de finale waren het Bente van Teeseling, Mareille Meijering, Nienke Wasmus, Loes Adegeest en Merel Hofman die een massasprint probeerden te voorkomen, maar uiteindelijk liep met Roden in zicht alles samen.

De ploegentijdrit van zaterdag bleek doorslaggevend. En dus stonden er drie rensters van Jan van Arckel op het eindpodium. Danique Braam won het Wielerweekend Roden, Kylie Waterreus werd tweede en Rixt Meijer derde.

Bijwaard rijdt normaal gesproken bij de junior-vrouwen en boekte nu een eerste zege bij de elite-vrouwen. "Vorige week was ik derde in de Kerspelen, maar nu wist ik mezelf beter te plaatsen. Deze zege geeft vertrouwen voor volgende week, voor het NK in Philippine. Daar mag het ook een selectieve wedstrijd zijn van mij, maar dat lukt vast wel op de keien. De sprint van een kopgroep is het ideale scenario."

Braam trok de leiderstrui aan en als het aan haar ligt, houdt ze die trui aan tot en met de finale van de clubcompetitie. "We hebben nog twee wedstrijden in het najaar en hopelijk kan ik die individuele trui vasthouden. Maar de eindstand in de clubcompetitie voor ploegen is natuurlijk ook belangrijk voor Jan van Arckel."  Braam en haar ploegleider Wim Kruis erkenden dat de ploegentijdrit in Roden wel erg belangrijk was voor het eindklassement. "Als er een groep weg reed, moest er iemand van ons meezitten. Dan zou het altijd goed aflopen. Maar in het geval van een sprint stonden we met drie op het podium en dat is natuurlijk helemaal mooi. Dankzij mijn klassering in de klassieker sta ik nu op de hoogste trede. Ik sprintte natuurlijk voor een podiumplaats, dat lukte niet, maar het leverde me in ieder geval de eindwinst op."

Foto: © Rudie Ottens