Van Vleuten en Boels-Dolmans beheersten Boels Ladies Tour

Van Vleuten en Boels-Dolmans beheersten Boels Ladies Tour

Twee grote winnaars kende de Boels Ladies Tour 2018: Annemiek van Vleuten was individueel de beste over zes dagen met drie etappezeges en de eindoverwinning. Verder was Boels-Dolmans goed voor de overige drie ritzeges: twee voor Amalie Dideriksen en één voor Chantal Blaak. De laatste won haar laatste wedstrijd in der regenboogtrui.

De wedstrijd begon met een drie kilometer lange proloog in Arnhem. Annemiek van Vleuten imponeerde door direct zeven seconden sneller te zijn dan haar directe concurrente Anna van der Breggen. Ellen van Dijk gaf nog een seconde meer toe. "Ik kon het niet geloven toen ik het verschil hoorde, ik heb niet eens alle risico's genomen in de bochten, moest het hebben van de power in de rechte stukken."

 


De tweede dag liet de renster van Mitchelton-Scott zien dat haar zege bepaald geen toeval was. In de heuvels rond Nijmegen reed Van Vleuten in de finale weg van haar concurrentes. En hoewel ze verkeerd reed in de slotomloop, wist ze ook deze rit te winnen. "Ik wist dat deze rit de zwaarste in de ronde was. Mijn voordeel was dat ik met Amanda Spratt om beurten kon aanvallen. Nadat Spratt was terug gehaald, ging ik en kon ik het afmaken in mijn eigen regio."

 

 

De derde rit bood kansen voor de sprinters. Hoewel een groep van dertien - met onder anderen Lucinda Brand, Riejanne Markus, Natalie van Gogh en Chantal Blaak - probeerde de finish met deze kopgroep te halen, liep alles net samen en werd er gesprint in Gennep. Amalie Dideriksen van Boels-Dolmans won. De voormalig wereldkampioen zag Lorena Wiebes tweede worden en Jolien D'hoore derde. "Hier ben ik blij mee. Ik heb een mindere periode achter de rug, dus deze zege kon ik gebruiken. Ik werd perfect afgezet door mijn team" zei de Deense dagwinnares.

Ook de vierde etappe - met aankomst in Weert - mondde uit in een massasprint. Hoe Lisa Brennauer en zeker ook Amy Pieters die probeerden te vermijden. Opnieuw was het Dideriksen die won, nu voor Lucinda Brand en Lorena Wiebes. "We zouden eigenlijk voor Amy Pieters gaan in de sprint, maar die had alles gegeven in twee aanvalspogingen. Wiebes ging de sprint vroeg aan, maar toen moest ik er ook uitkomen omdat ik anderen op zag komen. Ik win niet vaak twee keer achter elkaar, ik ben hier heel blij mee."

In dag 5 stonden de Limburgse heuvels op het programma met start en finish op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. Een groep van vier kleurde de rit: Roxane Knetemann, Pernille Mathiesen, Eugenie Duval en Chantal Blaak reden vanaf het begin in de aanval. Nadat drie rensters de aansluiting hadden gemaakt, begon Chantal Blaak aan haar solo, die stand hield tot aan de streep. "We wilden natuurlijk vooral de trui van Van Vleuten aanvallen, maar dat lukte helaas niet. Toen heb ik de knop omgezet en ben voor de dagwinst gegaan. Ik was er zeker mee bezig dat dit mijn laatste dag in de regenboogtrui was en ben heel blij dat ik die winnend kon afsluiten."

Op de slotdag hadden weinig concurrenties er vertrouwen in dat het hun in de rit tegen de klok in Roosendaal zou lukken wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten nog te bedreigen. En die toonde zich inderdaad veruit de sterkste, daarmee haar derde ritzege boekend. Door een val viel Lucinda Brand weg uit de top van het klassement en kreeg de winnares Ellen van Dijk (tweede) en Anna van der Breggen (derde) mee op het ereschavot. "Ik zag deze tijdrit als test voor het WK en die mag geslaagd genoemd worden" zei Van Vleuten na afloop. "Maar met het oog op het klassement nam ik niet te veel risico's. Ik ben blij met mijn vorm én met de eindwinst."

Met dank aan de foto's van Sportfoto. Copyright Sportfoto.