Chantal Blaak boekte nieuwe Nederlandse zege in Vargarda

Chantal Blaak boekte nieuwe Nederlandse zege in Vargarda

 Chantal Blaak is winnares geworden van de Vargarda Road Race, de voorlaatste wedstrijd van de wereldbeker voor vrouwen. De renster van Specialized-Lululemon was de snelste van een kopgroep van drie, die werd opgezet door Roxane Knetemann.


Zij werd derde. Amy Pieters legde beslag op de tweede stek. Marianne Vos won vlak achter de drie de sprint van het peloton en was vierde. Kirsten Wild eindigde als vijfde. Daarmee bestond de complete top 5 uit Nederlaendse rensters. Blaak is ook de zesde Nederlandse winnares van deze wedstrijd op rij en de zevende in totaal. Eerder winnaressen waren Chantal Beltman, Marianne Vos, Iris Slappendel, Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild.

 

Vera Koedooder was de smaakmaakster van deze wedstrijd met een lange aanval in de regen, maar in de finale werd zij terug gehaald en spatte het peloton uiteen. Rabo-Liv probeerde vervolgens de wedstrijd hard te maken met aanvallen, maar de laatste poging van Knetemann werd gepareerd door Blaak en Pieters, waarna Blaak de winst wist te veroveren. Daarvoor had de renster van Specialized-Lululemon het ook al eens geprobeerd. Koedooder hield aan haar aanvallende stijl van rijden de bergtrui van de wereldbeker over.

 

De eindzege van de wereldbeker werd veilig gesteld door Lizzie Armitstead, die als achtste over de streep kwam. De Britse kopvrouw van Boels-Dolmans droeg de leiderstrui vanaf de eerste wedstrijd, de Boels Ronde van Drenthe en eindigde vervolgens ook op het podium in de Ronde van Vlaanderen, de Trofeo Binda en de Waalse Pijl. Ze miste de wedstrijden in China en Bochum. "Aanvankelijk was de eindezege in de wereldbeker geen doel, maar dat werd het natuurlijk wel. Vandaag wilden we als team de  winst veilig stellen, daardom heb ik ook gereageerd op alle gevaarlijke uitvallen. Ik ben heel blij met deze prijs"

 

Chantal Blaak won nog nooit een wereldbekerwedstrijd en nu was het direct twee keer raak. "Ongelofelijk. Ik zei nog tegen onze soigneur dat ik alle wedstrijden van de wereldbeker al eens goed gereden had, behalve deze. En dan is het nu gewoon raak! Het was eigenlijk mijn taak om in de beginfase van de wedstrijd mee te zitten met een ontsnapping en dat lukte ook even. Maar ik bleef tot het einde van de wedstrijd gewoon in zeer goeden doen. We zaten als ploeg nog met zes rensters van voren in een uitgedund peloton en gingen gewoon om beurten in de aanval. In de slotfase besloot ik te reageren op een aanval van Knetemann en toen bleven we weg. Na zo'n zware koers weet je niet zeker dat je gaat winnen in de sprint, ook omdat ze me de kop op drongen. Maar ik ben de sprint aan gegaan en hield het vervolgens nog vol ook. Dit is een topweekeinde voor mij en het team" zei Blaak verwijzend naar de zege die Specialized-Lululemon vrijdag behaalde in de wereldbekerploegentijdrit in Vargarda.